Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:02.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 ruj 2009 21:53 
-Admin-

Kod brisovne tužbe:
-što je 15, a što 60?

I je li točan odgovor da je rok za brisovnu tužbu 15+60?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 21:57 
Sega mega kul forumaš bez života

jep 15 dana ti je rok za zabilježbu brisovne tužbe, a daljni rok za podizanje b.t. ti je 60 dana(nakon isteka roka za žalbu) ...dalje ti je 3 godine od zatraženog upisa-AKO NIJE STIGLO RJEŠENJE...
dobro ti je objašnjeno u knjizi

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 22:18 
Aktivan

15+60(baš tako odgovoriš)-to je kad je dostavljeno rješenje o nevaljanom upisu,znači u roku za žalbu protiv rješenja o upisu zatražiti zabilježbu b.tužbe i u daljnjem roku od 60 dana,a nakon šta je isteka rok za žalbu,podići b.tužbu

počela san pisat kad je ines upala,pa eto 2 odgovora i još tu pita može li bit manje od 75 dana-ne može,a više može

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 22:52 

Zna li netko ova 4 obvezna prava koja se knjiže(zajam, najam, prvokup, nazadkup) kad se uknjiže postaju stvarna prava?
Prof me pitao kako ona djeluju ja sam rekla inter partes, a rekao je da je to krivo...Da djeluju erga omnes...znači logično mi je jedino da se mijenjaju kad se uknjiže...Jle to moguće?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2009 22:55 

Sjetih se...ona su još i preobražajna prava...ako nekom bude trebalo pa zato djeluju erga omnes

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2009 14:03 
-Admin-

Kod Zakona o naknadi, prvo se zahtjev mogao podnijeti od 1.1,1997. do 31.6. 1997., izmjenom je prijašnji vlasnik mogao podnijeti zahtjev u roku od 6 mj. od stupanja zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o naknadi (5.7. 2002). Dakle koji su to datumi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2009 14:05 

7. siječnja 2003 je bio novi rok za određeni krug osoba..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2009 17:19 
Početnik

kosmos je napisao/la:
jade je napisao/la:
Inso je napisao/la:
jade je napisao/la:
Kaj nije suprotno od posjeda derelikcija???

Nije ...
okupacija - derelikcija

Pa da, mozak hlapi...sorry..

insi?
kul! :thumbsup

suprotno od posjeda-NEPOSJEDOVANjE,naravno da nije vlasnistvo!ni slucajno mu rec vlasnistvo inace ti je good bye!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 ruj 2009 06:03 
Aktivan

mala maja je napisao/la:
u kojem je zakonu nasciturus i koja je fikcija kod prava građenja?

Nasciturus ti je u ZOO čl.12 st.2 Uzima se da je začeto dijete rođeno, kadgod se radi o njegovim probicima, pod uvjetom da se rodi živo.

Fikcija kod prava građenja je da je pravo građenja fiktivno zemljište-mislim da se nalazi u čl.288 st.3. Zgrada koja je izgrađena, ili koja bude izgrađena, na zemljištu koje je opterećeno pravom građenja pripadnost je toga prava, kao da je ono zemljište.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2009 16:58 
Forumaš

kolege dali se latinske poslovnice moraju donijeti profesoru napisane rukom ili može isprintane

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2009 17:06 

Ako ih odma odgovaraš znači njih 15 onda ih govoris iz glave, a ako ih imaš 50,66,75 onda ih doneseš napisane rukom s tim da se obavezno potpišeš na PRVOJ stranici :cerek:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2009 23:34 
-Admin-

angry candy je napisao/la:
Je li to sto posto sigurno da trebaju bit pisane rukom? (Mislila sam da to vrijedi samo kad on da da se nešto napiše 500 puta?
Zašto ne mogu bit na kompu?

je to ti je sto posto. to je neka njegova fora. onda uvati gledati imaš li grešaka u pisanju, jesu sve riči ispravne i sve poslovice i tako to. al ni slučajno na kompu napisati, ručno i na prvu stranicu stavi ime i prezime!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2009 10:19 
Forumaš

kako profesor ispituje latinske poslovice, naravno kad imamo samo njih odgovarat, dali puno pita i dali oprašta ako npr. krivo izgovorim ili se neke nemogu sitit? :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 lis 2009 13:41 
Aktivan

ako su ti ostale SAMO latinske, naravno da profesor neće tolerirati nikakve greške!
pazi se samo da te ne baci i da moraš sve ispočetka odgovarati! ;)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lis 2009 16:20 

...

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2009 22:17 

bara je napisao/la:
kolegice i kolege ispričavam se što prije nisam ništa napisa ali bio sam spriječen,ugl. ja sam jedan od sretnika šta je odgovara kod perkušića i proša sam isto kao i sve kolegice koje su sa mnom odgovarale međutim grupa prije nas koja je ušla nitko valjda nije proša,pita nas je sve osim općeg dijela,svakome je postavio otprilike po 20 pitanja,prema kačeru on će ispitivati od 12 mjeseca....

Znači on ipak postoji :mrgreen:
Kako on ispitiva (naspram Kačera naravno) ?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 28 lis 2009 15:27 
Aktivan

koliko znam prof. perkušić ispituje po lekcijama,ispita većinu knjige,kaže ti naslov i ti pričaš i tako do kraja knjige pošto vas uđe 4 ipak neodgovaš cilu knjigu nego vas četvoro cilu knjigu pa šta te dopadne...triba se znat definicije i tekst...slično kao u šarac...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 stu 2009 22:42 
Forumaš

morate mu se javit, i ako ćete dolazit znači da morate prihvatit status redovitog, tj. iste uvjete, dolazit stalno i učit, jer na vježbama pita i ako netko nikad ne zna odgovor... nije dobro

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 15:01 
-Admin-

Dio ZOO je G2, a manji dio G1.
Negdje na početku teme imate navedene zakone (njih 7) koji vam trebaju.

Zoo vam je bitan za institute pobijanja, zastare, činidbe, uvjeta, roka itd.
U ZOO vam je ključni čl. 300 koji je često pitanje na ispitu i na naprednoj grupi.

Zakon o vlasništvu vam je najbitniji. Mislim da vam je u početku vježbi najvažnije nositi knjigu i zapisivati što profesor govori, jer su vam to ispitne cake.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 15:03 
-Admin-

Btw, preporuka: kad u knjizi nešto podcrtavate, odmah gore zapišite o kojem se institutu/definiciji radi i na koji se članak odnosi, mislim da će vam bit lakše učit i naknadno se snalazit po knjizi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 stu 2009 22:23 
-Admin-

Rokovi su ti čl. 300. ZOO npr.
Ne morate nosit cijeli zakon, izvucite ono što vam za G1 treba.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 stu 2009 15:21 
Početnik

samo da provjerim dal se vježbe odvijaju po planu...ne štrajkate i tome slično?:)
što se tiče zakona,svi oni članci koji se citiraju ili spominju u knjizi,a odnose se na ZOO,ZV,ZN...treba obratiti pozornost,barem proučite te navedene članke u zakonu,a definicije treba znati,kad prolazite knjigu zapisujte si negdje,i onda poslije prođite spomenute članke,da se ne gubite po zakonima,a i ušteda vremena svima puno znači

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 pro 2009 10:41 
Početnik

no name je napisao/la:
Tea29 je napisao/la:
Kolege, buduci da sam nova na vasem fakultetu molila bih vas za malu pomoc. Dakle sad izlazim na GP 1 i zanima kakva je situacija. Posebno me zanima sto je sa stambenim jer koliko ja znam o najmu govorimo u obveznom dijelu Klarica a to nije dio ispita koji se sastoji od opceg dijela, stvarnog i nasljednog. Zanima me i koliko se to ispituje kao i opcenito na kojim se stvarima inzistira. Jesu li zakoni jako bitni ili je dovoljna knjiga ( dakle vec dulje vrijeme ucim po Klaricu i srecom vidim da Gavella u Splitu jos nije potreban). I je li stvarno moguce da se ulazi u detalje kod povijesnih dijelova kao sto su Zakon o nevaznosti p. propisa donesenih prije 6.4.41., odnos GP s drugim granama, moram li znati pravnu narav pravne osobe ( to recimo Klaric i nije bas trazio), vrste pr. osoba po nasem pravu do 1971. i sl.

Druga stvar koja me zanima je metodologija. Naime ja sam U Zg polozila inf. i stat. pa bih trebala poloziti jos tu razliku. Na Nasciturusu sam pronasla skriptu od 11 strnica, cini mi se, pa me zanima je li o stvarno dovoljno. I uopce je li taj ispit problem bez obzira sto je kolicinski mozda zanemariv.

U svakom slucaju, svaki savjet i pomoc su dobrodosli i ja na tome zahvaljujem.

Mislim da ti je najpametnije da odeš na konzultacije i upitaš profesore, buduće da ti nitko ne odgovara, a ja sam tek sad druga pa ti nebi znala reći! Zakone ti kačer traži, imaš na prvoj str. Dobro ti je i otići na predavanja pa ćeš otprilike skužit šta je važno šta ne !

gle sto se tice gp 1 najbolje da se vratis na pocetak foruma i sve postove procitas pa ces skuzit kako ispituje i sta je potrebno a na stranicama faksa ti je obavezna literatura ukljucujuci zakone koji su jakoo bitni

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 pro 2009 01:52 
Aktivan

Prvo, ispričavam se ako je negdi odgovor već napisan, nisam ga našla, ali pošto već laganini gubim razum buljeći u knjigu, nije nemoguće da sam ga preskočila.

Molim vas, neka mi netko objasni situaciju oko pripisa i otpisa. Kad, kako, pod kojim uvjetima?
Imam pred sobom knjigu, zakon o zemljišnim knjigama i zemljišno knjižni poslovnik, ali još uvik to ne kužim.
Jako mi je stalo do toga da ovaj put konačno položim G1 (jednostavno zato jer mi ga je pun kufer :gaaaah: ) pa ponizno molim svoje genijalne kolege da mi ovo objasne.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 pro 2009 11:16 

Amabilis je napisao/la:
Glupo pitanje,ali ga ipak moran postaviti..
u nasljednom pravu, nakon proglašenja oporuke dolazi do pokretanja ostavinskog postupka, ili tek kad se stranke skupe sud pročita oporuku? Znan faze postupka, samo mi je malo kronologija confusing..Mislim, sud je dobio potrebne papire i okej, utvrdio je da je ostavitelj mrtav. također je uvidio da postoji oporuka. što onda sud radi? pokreće sudski postupak pa proglašava oporuku na prvom ročištu ili prvo proglasi oporuku,pa zove stranke na raspravu? pretpostavljam da su stranke, kad dođu, svjesne sadržaja oporuke, ali isto moran pitati..

ostavinski postupak započinje i provodi sad javni bilježnik.
ako se kod bilježnika u postupku utvrdi da među strankama, nasljednicima, nema suglasnosti oko bitnih stvari (ostavinska masa, nasljednici, vjerodostojnost oporuke), bilježnik spis dostavlja nadležnom općinskom sudu, koji onda stranku s manje vjerovatnim pravom upućuje u parnicu.

sud je dobio potrebne papire utvrdio je da je ostavitelj mrtav. također je uvidio da postoji oporuka. što onda sud radi?
sud dostavlja predmet javnom bilježniku koji zakazuje ostavinsku raspravu... na prvom ostavinskom ročištu proglašava oporuku.
a ako se nasljednici ne slažu s oporukom...(pogledaj gori)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2009 17:16 
-Admin-

Imaš kolaciju super objašnjenu na jednoj od prošlih stranica, pa pogledaj...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 pro 2009 20:08 
Početnik

znam,ali ju bas nisam shvatio pa sam stavio ovaj primjer da vidim jel to dobro.Zamolio bih nekog tko zna da mi kaze.Hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2009 15:00 
Aktivan

nika_pika je napisao/la:
nika_pika je napisao/la:
Aleksandar Veliki je napisao/la:
Pitanje za idealnu kolaciju..
npr.cista ostavina je 100 000,smo smo ja i sestra nasljednici,nema oporuka.Ona je dobila auto za zivota ostavitelja od 50 000,ja nista...
jel to ide ovako:100 000+50 000=150 000
svakom po 75 000,ali prvo se namirujem ja koji nisam dobio nista pa ce ostati 25 000 koje onda djelimo ja i sestra tj.svaki po 12 500.???
jel to tako??ili sam totalno fulao???

MISLIMda ti prvo moraš dobiti tih 50 000 koje seka već ima(auto jel) iz ostavine pa da onda dijelite ono što je ostalo od ostavine (kad se ti namiriš ostaje još 50 000 i to onda dijelite popola- ti 75 000 (50 000 + 25 000), a sestra 25 000 i ostaje joj auto). ja nikako da to skužim. nek netko još jednom potvrdi :please: :please: :please:

dajte ljudiiiii, pliiiiiiz

Točno. Meni je jednom to bilo pitanje na ispitu. Piše vam i u zakonu, čl. 91 st. 1. 'Uračunavanje se provodi na taj način da ostali nasljednici dobivaju iz ostavine odgovarajuću vrijednost, pa se tek nakon toga ostatak ostavine dijeli među svim nasljednicima.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2009 15:02 
Aktivan

kumpirić je napisao/la:
Prvo, ispričavam se ako je negdi odgovor već napisan, nisam ga našla, ali pošto već laganini gubim razum buljeći u knjigu, nije nemoguće da sam ga preskočila.

Molim vas, neka mi netko objasni situaciju oko pripisa i otpisa. Kad, kako, pod kojim uvjetima?
Imam pred sobom knjigu, zakon o zemljišnim knjigama i zemljišno knjižni poslovnik, ali još uvik to ne kužim.
Jako mi je stalo do toga da ovaj put konačno položim G1 (jednostavno zato jer mi ga je pun kufer :gaaaah: ) pa ponizno molim svoje genijalne kolege da mi ovo objasne.

Dajte, ljudi, molin vas lipo, pa sigurno ima neko ko to razumi. U kojoj situaciji se vrši otpis?

Zna li iko koji bi profesor moga biti u petak?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2009 17:02 
Početnik

kolege,nemoj se te uzrujavati po pitanju kolacije,jučer sam bila u referadi i ljubazna teta Vera mi je rekla da Kaćer neće biti na ovom roku,već samo novi profesor.slučajno sam prijavljivala frendici za 2.mjesec g1,jer ona nije stigla naučiti,pa mi je tu informaciju teta vera rekla.nadam se da sam vam pomogla ,jer ja sam zbog ovog ispita ludila prošle godine.sretno svima :grin: :grin: :grin:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2009 19:40 
Aktivan

casperica je napisao/la:
pripis i otpis imaš u zakonu o zemljišnim teško da ga nisi vidila/vidio...ugl 3 osobe su suvlasnici na 3 kuće(može bit i na 5 3 8 šta bilo al uzet ću 3 jer ćeš lakše svatit) u jednakim suvlasničikim djelovima tako da svaka osoba ima 1/3 cijelog i kao takvi su upisani u jedan zemljišno knjižni uložak(njih 3 suvlasnika su jedan vlasnik sve te tri nekretnine,koje sve skupa čine jedno cijelo) i sad ako ja odlučim kupit dio od samo jednog od njih a oni se nisu podjelili već svaki ima 1/3 na svakoj kući taj će meni prodat svoju trećinu njega će se otpisat (doslovno će bit prekrižen crvenom kemijskom u zemljišnoj knjizi) i ja ću s ostalom dvojicom postat SUVLASNIK 1/3 i sad ću ja i ta dvojica činit jedno cijelo,a u slučaju da ja želim baš jednu kuću od te tri onda ću svakom od njih morat isplatit njegov dio na toj kući taj će dio te nekretnine(tu jednu nekretninu čine one 3 kuće) bit opisan oni će nastavit imat svoje trećine na preostale 2 kuće a za mene će se otvorit novi zemljišno knjižni uložak u koji će se pripisat ona kuća kao jedna nekretnina(nova,sama za sebe) čiji sam ja vlasnik..i ako ja budem u toj općini kupovala još kuća koje ne moraju bit jedna do druge sve te kuće će se upisat s onom od maloprije i sve zajedno će tvorit jednu nekretninu naravno ako budem ja sama vlasnik,tamo di kupim kuću u suvlasništvu tu će bit drgi zemljišno knjižni uložak(jer kao jedan vlasnik ćemo stat ja i svi dugi suvlasnici) nadam se da ste svatili...

Ma vidila sam u zakonu o zemljišnim knjigama di je to, samo mi je tribalo da mi to neko još malo razjasni, a zašto ne pitat ako imam koga (prof mi je malo daleko, pa ste, eto, vi, moje cijenjene kolege, ovaj put bili žrtve).
Ne bi se volila zeznit kod tog pitanja ako mi dođe na ispitu pa mi je zapravo tribalo to nacrtat.
Puno ti hvala na ovom detaljnom objašnjenju.
Puno si mi pomogla

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 pro 2009 19:54 
-Admin-

Na prošlim rokovima to je bilo važnije pitanje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 pro 2009 14:13 
Aktivan

nika_pika je napisao/la:
još jednom otpis i pripis
stvar je ovakva : ako se 1 zktijelo sastoji od više čestica (3 kuce npr) i u suvlasništvu je pa kad 1 suvlasnik otuđuje svoj dio samo 1 od tih čestica,npr.1/3 1 kuće (a na druge 2. kuće ostaje suvlasnik i dalje) tada se ta kuca otpisuje i za nju se otvara novi zk uložak. ako taj otuđi sve svoje suvlasničke dijelove(proda sve svoje dijelove na sve 3 kuće), tu se NE otvara novi zku, nego se novi vlasnik jednostavno upisuje umjesto starog u tom zku gdje je zkt bilo i do sada upisano. ako suvlasnik prodaje (ili 1 svoj dio ili na svemu) nekom od svojih suvlasnika isto se NE otvara novi zku.
ZNAČI u sluč. suvlasništva na više nekretnina koje čine 1 zkt NOVI se uložak otvara SAMO ako 1 SUVLASNIK otuđi svoj dio na SAMO 1 OD TIH NEKRETNINA, a kad suvlasnici međusobno kupuju i prodaju ili ako netko 3.(nitko od suvlasnika) kupi sve dijelove (na svim nekretnimama)1 od njih NE otvara se novi zku.
ako suvlasnici prodaju nekome samo 1 nek (od više njih koje čine 1 zkt) tada se ona otpisuje(promijenio se pr. status, prije je bila su suvl., a sada je u vlasništvu 1 osobe) , a novi vlasnik ju može pripisati u svoj, već postojeći zku, ako se njegove nek nalaze u istoj kat. općini kao i ta kupljena.
ako je zkt 1 čest. koja je u suvlasništvu, promjenom suvlasnika i suvl. dijelova isto se ne otvara novi zku, novi suvlasnik se upusuju na mjesto staog vlasnika.
tako mi je reko čovjek koji je radio u gruntovnici.

Superrrrrrrrr
Hvala svima na objašnjenju
:s :s :s

Zna li netko išta o ovom novom profesoru.
Čitala sam u starijim postovima da pita samo definicije, pa da pita samo knjigu, pa da ne pita opći dio...
Može li mi netko pouzdano reć što od toga je istina?
Sad je ionako gotovo pošto sam spremala ovo za kačera, ali bar da znam na čemu sam.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 pro 2009 22:32 
Početnik

U petak su obojica ispitivala. Kačer je pitao svoja standardna pitanja i primjere,dok je Perkušić pitao normalna pitanja iz knjige.npr.def. i objasni svojim riječima što je pravni posao,pretpostavke za pravni posao i o svakoj nešto reći,vrste pravnih poslova,karakteristike vlasništva,koliko ima stvarnih prava,def.prava građenja,prestanak prava građenja i posljedice toga,kolaciju,ostavinski postupak. nije išao u detalje,tako da ako ste učili po knjizi sigurno prolazite,bar je tako bilo u petak. ja imam u srijedu i nadam se da ću ga se napokon riješiti,nakon dugo godina izlaženja na ispit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2009 11:27 
-Admin-

Moja preporuka je da uvijek prije ispita znate 15-ak latinskih.
Uzmite one lakše i kraće, tipa testis unus testis nullus.
Uštedit ćete si vrijeme, jer ako vas pita 15 poslovica za 2, možete biti gotovi s ispitom odmah taj dan, a ne da vas vrati 70 poslovica za tjedan dana, pa ih trebate tražiti, pisti i učiti.

Ja ću negdje pronaći svoje, pa ih staviti.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2009 13:37 
Aktivan

Hm, jedno pitanje iz nasljednog:
Ako osoba umre, a ima kredit koji nije otplatila, dali nasljednici moraju otplatiti taj dug?
Znači, osoba je umrla, a imala je 20 000 eura duga kredita, s tim da nije potpisala nikakvu hipoteku, zalog...I sada nasljednici nasljede npr. kuću, ali da li moraju vratiti i taj dug?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 pro 2009 17:14 
-Admin-

Evo neke koje sam ja vadila. kratke su i jednostavne za pamćenje.
I neka skripta "Latinski za pravnike".
Privitak:
Latinske poslovice za G1.doc

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 pro 2009 21:09 
Aktivan

mladjo je napisao/la:
Hm, jedno pitanje iz nasljednog:
Ako osoba umre, a ima kredit koji nije otplatila, dali nasljednici moraju otplatiti taj dug?
Znači, osoba je umrla, a imala je 20 000 eura duga kredita, s tim da nije potpisala nikakvu hipoteku, zalog...I sada nasljednici nasljede npr. kuću, ali da li moraju vratiti i taj dug?

Naravno da moraju.
Naljednici odgovaraju za dugove ostavitelja, ostavinom i cjelokupnom svojom imovinom, ali samo u visini ostavine.
Znači, ako ostavitelj ima dugove od 20000 eura, a ostavina vrijedi toliko ili više, nasljednici ih moraju platiti, bilo tako da mu daju stvari iz ostavine u vrijednosti 20000 eura, ili da npr. odu u banku, dignu taj iznos i plate vjerovniku, znači, bez obzira na to je li vjerovnik imao založno pravo na nekoj ostaviteljevoj stvari ili nije. Ako ostavina vrijedi, npr. 10000 eura, nasljednici nisu dužni platiti svih 20000 vjerovniku, već samo 10000. U ovom konkretnom primjeru, to bi značilo da, ako je kuća vrijednija od 20000 eura, nasljednici moraju otplatiti cijeli iznos kredita.
Ako vjerovnici ostavitelja zatraže separatio bonorum, tj. odvajanje ostavine od imovine nasljednika, tada se mogu naplatiti samo iz vrijednosti ostavine.

Tako sam ja to shvatila, ako nisam u pravu, ili ako netko može to bolje objasniti, molim vas, ispravite me.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 pro 2009 16:25 
Sega mega kul forumaš

danas je Kačer za divno čudo bija skroz ugodan...pomaga je ljudima,a ljudi su brljavili...trema,ne znanje ili čemu se to može pripisat,ali on se trudija pomoć...pitanja su se dvi grupe vrtila na nasljednon pravu i izvanbračnoj zajednici.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 pro 2009 19:44 
Aktivan

je ..danas je bia skroz ok..padalo se na tome da je džemper potrošna stvar !? i dvoje nisu znali tko su descedenti... puno je pitao izvanbračnu zajednicu,odnosno definiciju izvanbračnog supruga

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: