Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 14 lip 2026 20:53.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 13 vel 2010 19:04 
Početnik

zna li ko može li se odgovarat na konzultacijama kod prof Ivkošića il Marušić?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 16 vel 2010 11:44 
Početnik

može kod nje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2010 20:10 
No life

neena je napisao/la:
Kakva su iskustva sa usmenog jučer?

dobra, profesor je odlican :thumbsup
pitao nas je po 2 pitanja i 3,4 podpitanja. Pitanja:podjela drustava,autonomni izvori prava drustava, sudski registar, d.d. opcenito, razlika d.o.o i d.d.

pravednik, imaš nik ka netko ko ostavlja oglase po javnin zahodima da će tog i tog dana u tu i tu uru silovat onoga ko se bude tu i tu naša...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2010 20:31 
Aktivan

morpheus je napisao/la:
ja sam na slj. ispitnom roku u 8.30 a kolegica u 11.
zna li netko tko je u pravilu ujutro, a tko kasnije?

U pravilu je ivkošić ujutro, a prof.marusić kasnije

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ožu 2010 20:59 
Forumaš

plaxico je napisao/la:
moze netko molim vas reći ...da li je dovoljna skripta ova od 80 strana sa striptarnice ili treba ona od 160strana :please:
i da li se može izabrat kod koga možemo izaci jer preko studomata prijavljujen

meni je i knjiga bila skroz ok...ima ti 200 str. nećeš učit od riči do riči, tako da i tako ide relativno brzo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2010 20:18 
Početnik

Prof. Marušić je danas pitala pojam trgovca po ztdu (trgovac pojedinac i trgovačka društva), statusne promjene ( što su i koje su to), povezana društva, društvo osoba i društvo kapitala, preoblikovanje društava, što je komanditno društvo.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ožu 2010 19:24 
Početnik

prof Ivkošić odličan, korektan, ispit prođe u laganom razgovoru,
pitanja su osnovno, popraćeno kojim primjerom i to je to.
svaka čast, da je bar više ovakvih!
pitanja su bila: vlastite dionice, zaštita tvrtke (načelo zakonitosti, prvenstva, isključivosti...)
komanditno društvo, i ne znam više.
uglavnom, ništa predetaljno.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2010 19:45 
Aktivan

Izludit će me ovaj ispit.. taman kad pomislim da sam nešto naučila, ono šok.. naišla sam u nekoj skripti da piše je po izmjenama i dopunama od 2008 društvo za uzajamno osiguranje društvo OSOBA a ne kapitala! Nije mi to baš logično i pokušavam negdje pronaći, ali nemam baš sreće. Jel netko zna nešto o tome?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 tra 2010 19:58 
Aktivan

ako učiš po petroviću treba ti izdanje iz 2008 koje je koliko ja znam mjerodavno ako izuzmemo ZTD koji će stupiti na snagu 1.5.2010.
koliko ja znam društvo za uzajamno osiguranje je društvo kapitala a i obrađeno je s ostalim društvima kapitala u literaturi
možda se ispit čini kompliciran ali samo mu temeljito pristupi i sve ćeš brzo pohvatati :6:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2010 11:03 
Aktivan

vidim po listama da društva odgovaram u ovoj grupi u 11 h.
pretpostavljam da je to kod prof.marušić ali zna li netko sigurnije?

provjerila sam u referadi, ispit u 11 je najvjerojatnije kod profesorice :mig:

jel mi može netko reći što kako treba glasiti odgovor na pitanje statusne promjene društva?
pliz :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 tra 2010 13:08 
Aktivan

Statusne promjene - kada trgovačko društvo, temeljem vlastite odluke izazove takve pravne promjene nakon kojih se društvo više ne može smatrati istim i to su ti: pripajanje, spajanje, problikovanje i podjela trg.dr.
valjda je to to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 14:24 
Aktivan

Moze mi netko pojasnit ili reći gdje mogu pronaći teoriju ultra vires?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 14:51 
Aktivan

teorija ultra vires trebala bi biti obrađena u poglavlju koje obrađuje predmet poslovanja
evo što ja znam otome

Napuštanje teorije ultra vires – Prema trećima valjani su svi pravni poslovi koje s njima sklopi trgovačko društvo, bez obzira na to što oni prelaze okvire predmeta poslovanja trgovačkog društva, tj. izvan su njegovih djelatnosti.
Tom je odredbom ZTD napuštena u našem pravu doktrina ultra vires («preko ovlaštenja») engleskog prava. Po toj doktrini, bez učinka su akti društva koji prelaze predmet njegova poslovanja ili su ih donijeli neovlašteni organi društva ili su ovlašteni organi prekoračili svoje ovlasti ili ti akti imaju neki nedostatak u obliku. U ovom slučaju, ako bi trgovačko društvo s trećim sklopilo pravni posao koji izlazi iz okvira njegova poslovanja, po doktrini ultra vires ugovor ne bi obvezivao društvo.
Dakle, prema trećima je valjan i pravni posao sklopljen izvan djelatnosti upisanih u trgovački registar. Zbog prekoračenja svojih ovlaštenja, sklapanja pravnih poslova izvan djelatnosti trgovačkog društva i sl., ne isključuje se eventualna imovinska i kaznena odgovornost društva, odnosno njegovih zastupnika, ali pravni posao je valjan.
ZTD čl. 35. : Valjani su i oni pravni poslovi koje trgovačko društvo (trgovac pojedinac) sklopi s trećim osobama izvan djelatnosti upisane u trgovački registar :happpppppy :6:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 16:06 
Aktivan

merdelez je napisao/la:
nema na čemu. drago mi je da mogu pomoći tome forum i služi zar ne ?
stvarno ti ne bih znala reći što prof. Marušić pita
pogledaj povečanje i smanjenje temeljnog kapitala ( dokapitalizacija i potkapitalitacija )
sretno na ispitu :thumbsup :6:

Da, naravno da tome i služi, lipo je uvjeriti se da na faksu postoje ljudi koji su spremni pomoći.
Da pogledala san to smanjenje i povećanje temeljnog kapitala, ali nisan sigurna da li je dovoljno po petroviću ili triban po Barbiću???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 tra 2010 16:37 
Aktivan

koliko sam ja čula dovoljan je petrović

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 01:12 
Početnik

prof.marušić je danas uglavnom pitala obilježja društva osoba i kapitala i razlika,JTD, dionice(izdavanje), dual i monist.ustroj,povezana društva, prokura, potkapitalizacija....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 10:45 
Početnik

jučer smo bili na ispitu kod prof. Ivkošića pa dam vam prenesem dojmove, jako je pristojan i ispit je ugodan, pomaže, i stvarno nije problem. prvo je 7 ljudi prošlo, pa ih je 4 palo, otprilike...prolaznost više od pola.
moja pitanja su bila, jtd, usporedba sa d.o.o, kod d.o.o a ovlasti uprave...kada mora kod d.o.o-a po zakonu biti nadzorni odbor, za tuđa pitanja se baš nisam raspitivala, ali znam se se stalno provlačilo pitanje poduzeća i poduzetničkih ugovora

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 tra 2010 23:33 
Početnik

Profesorica me jučer pitala dionice,dioničko društvo,javno dioničko društvo,jtd,dokapitalizaciju...eto ekipa sretno!!! :sreca:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 tra 2010 13:55 
Početnik

Evo što je mene pitala profesorica: udruge, povezana društva, statusne promjene, je li moguć proboj pravne osobnosti kod društva majke i društva kćeri - to je regulirano izmjenom ZTD koji stupa na snagu u svibnju, a u istim su izmjenama velike promjene kod osnivanja d.d.-a (koje, ne znam, no čini mi se da je ovo dovoljno reći).
Sretno svima, meni je ovo bio zadnji ispit :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2010 10:54 
Početnik

merdelez je napisao/la:
lorena je napisao/la:
Jučer položila kod prof.Ivkošić,bio je i više nego super,učila iz Petrovića,a pitanja su bila: raspolaganje poduzećem,mon i dualistički ustroj d.d.-a,ovlasti upravnog odbora-razlika između vođenja društva i vođenja poslova društva,a kolegicu:u kojim se oblicima dionice mogu kod nas izdati,tvrtka i zaštita...

molim te reci di si našla u Petroviću odgovore o raspolaganju poduzećem i razlika vođenja poslova društva i vođenja društva :bow :please:

Nema odgovora na ta pitanja u petroviću-tako je i skužio da nisam učila iz barbića,al nije me rušio zbog toga,neš sam muljala da kod vođenja poslova se to odnosi na zastupanje,sklapanje pojedinačnih poslova a kod vođenja društva na cjlokupno poslovanje društva,tak je ustvari i cura koja je samnom odgovarala rekla,koja je isto učila iz petrovića.Uglavnom petrović ti je dosta za 2 ili 3.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 tra 2010 18:36 
Forumaš

Petrović je dosta i za 4

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 svi 2010 14:04 
Aktivan

Ja sam bila u utorak na konzultacijama odgovarati trgovačko, ali je bila cura koja je odgovarala Društva, pitala ju je dionicu, podkapitalizaciju i preuzimanje društava, pa se nadovezala na aktualnu situaciju s Podravkom, uglavnom bilo je ok. Eto nadam se da sam od pomoći! Pozdrav!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 svi 2010 15:58 
Početnik

:please: jel dovoljna ova skripta sa nasciturusa od 90 ak strana ili triba i ona od 160

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 svi 2010 12:37 
Aktivan

Dovoljna ti je ta skripta, samo si nadopuni nekim stvarima koje fale, a znaju inače pitati (pregledaj malo prethodne postove)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 31 svi 2010 11:30 
Početnik

STA CE MI IME je napisao/la:
Proboj pravne osobnosti-čula sam da to pita profesorica-jel' zna neko možda o čemu se tu radi?

čl.10. ZTD-a

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 lip 2010 13:32 
Početnik

pročitala sam sve postove do sada al bih ipak htjela utvrditi da li sam na dobrom putu što se tiče literature!!
učim iz petrovićeve knjige iz 2008. imam i onu skriptu od 160str.pretpostavljam da mi je petrović dovoljan al da ipak trebam neke dopune tj.promjene koje su nastupile!!!
jel mi može netko reći šta nije dobro u toj knjizi i gdje da nađem ono što u njoj nema!!hvala puno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2010 14:08 
Početnik

Aloo-jel' netko možda zna ako profesorica vrati 2 pitanja za idući tjedan-jel pita SAMO ta 2 ili ponovo prošara gradivo? Plizzz ako ko zna bilo šta.....I još-odluke glavne skupšine,RAZLOZI ništetnosti i pobojnosti,točno nabrojat??? Hvala unaprid.......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 lip 2010 16:23 
Aktivan

kolko ja znam,profesorica ima zapisano što prošli put nisi znao i pita te to, ali nemoj me držat za rijeć, tako sam čula od drugih... :mig:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2010 14:03 
Aktivan

A može li mi netko reći kako oni pitaju? Točnije, po koliko ljudi ulazi?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 lip 2010 14:46 
Početnik

Kod nje kako kad,nekad po jedno,nekad po dvoje,nekad troje...mislim da je njoj svejedno,kako se ljudi ispred dogovore!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 lip 2010 12:41 
Početnik

ispit od 16.6. prof.ivkošić pitanja: razlika između izbora i imenovanja, vlastite dionice, predmet poslovanja trg.društava, da li su pravni poslovi d.o.o valjani ako su izvan predmeta poslovanja, poduzeće, zastupanje, kad nadzorni odbor zastupa društvo, povezana društva, javno dioničko društvo, svi su prošli, skroz je prof.ok

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 lip 2010 09:15 
Početnik

ivkošić pitanja!
javno trgovačko društvo,povezana društva,poduzeće,prava i obveze iz temeljnog uloga kod doo-a

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 lip 2010 09:26 
Početnik

krste je napisao/la:
koliko detaljno treba znat poduzeće??? u prof. ivkosica.. :)

treba znat osnovno, što je to, da li je to trg.druš., tko je nositelj, tko može bit poduzetnik-fizička osoba npr. obrtnik, pravna osoba npr.trg.pojedinac, glavne elemente poduzeća - objektivni, subjektivni, i kombinacija jednih i drugih, koji su to i to je to. :lol:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 lip 2010 22:20 
Aktivan

IVANA27 je napisao/la:
leca je napisao/la:
Da li mi netko zna reći da li profesori ispituju po izmjenama ztd-a koji se primjenjuje od 1.5.?

ivkošić ne pita, a za nju nemam pojma, vidi na spisku kod koga si, obično ti je on onaj raniji termin, npr.8 i 30, a ona je isti dan ili u 10 ili iza.

danas sam odgovarala kod profesorice i nije pitala izmjene
sretno svima
pitanja actio pro socio,proboj pravne osobnosti,zadruga,ortaštvo,potkapitalizacija,dokapitalizacija,pravni učinci potkapitalizacije, povezana društva, ništetnost odluka skupštine d.d.,g.i.u.,dionice,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 srp 2010 21:11 
Početnik

pitanja sa današnjeg ispita kod prof marušić; poduzeće, poduzetnički ugovori, ortaštvo, pool, monistički i dualistički sustav uređenja društava, odnos komanditora i komplementara, potkapitalizacija, doo,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 srp 2010 22:25 
Početnik

pitanja od danas kod prof,Marušić
teorija ultra vires, nabrojit društva osoba, tajno društvo, zaštita tvrtke, actio pro socio, nabrojit pojavne oblike ortaštva, pool, ovisno i vladajuće društvo, nevaljalost odluka gl. skupštine

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 srp 2010 08:54 
Početnik

ispit kod prof.Marušić je bio super,pitanja ste vidjeli gore,uglavnom nemate se cega bojati,naučite dobro Petrovića i naprijed.hvala svima koji su i meni pomogli!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2010 06:34 
Početnik

shhh je napisao/la:
Kolege, ako moze pomoc :mrgreen:
koliko cujem, profesori ivkosic i marusic su poceli pitati izmjene ztd-a koje su stupile na snagu u svibnju ove godine. i navodno su one lijepo sazete i obrazlozene u nekoj novoj knjizi j.barbica. pa ako bi se nasla koja dobra dusa da podijeli to znanje ako ima knjigu? barem ukratko?
i ako netko zna, moramo li onda odgovarati po tim izmjenama? jer, samo primjera radi, koliko sam letimice vidjela, kod doo-a se mijenjao termin temeljni ulog, i sada je samo ulog u drustvo, kao i uvodjenje "nominalnog iznosa poslovnog udjela" itd , sto znaci da kroz cijeli doo trebam pazit da krivi termin ne upotrijebim :roll: nije strasno,ali dovoljno razmisljanja imam o samom gradivu :mrgreen:
hvala unaprijed :grin:

Najnovija knjiga od J.Barbića je iz 2008.g treće izmjenjeno izdanje a izmjene ZTD-a su donesene 2009. kako onda taj može pisati u najnovijoj knjizi o nečemu što još nije doneseno ili je on vidovit? Ili ima još neko najnovije izdanje, mislim da nema (provjerila u znanstvenoj knjižnici) neka neko napiše ako ima još novija knjiga.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2010 08:55 
Aktivan

a kako bi bilo da netko stavi pitanja pa da tako vidimo o čemu je riječ? ZTD je mijenjan i 2008 i 2009.
ne razumijem što znači pitati izmjene. kako glasi to pitanje? po čemu učite vi kojima je rečeno da pita izmjene?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 02 ruj 2010 09:08 
Aktivan

lightness je napisao/la:
a kako bi bilo da netko stavi pitanja pa da tako vidimo o čemu je riječ? ZTD je mijenjan i 2008 i 2009.
ne razumijem što znači pitati izmjene. kako glasi to pitanje? po čemu učite vi kojima je rečeno da pita izmjene?

ja bih stavila pitanja da ista znam. kolegicu koja mi je to rekla nije pitala jucer izmjene ali je naglasila svima kako kroz tjedan dana pocinju pitati izmjene koje su stupile na snagu u svibnju ove godine, i da ce to isto uciniti i prof ivkosic. jer kao, ne mogu oni ne pitati nesto sto je na snazi.
stvar je u tome da ima materijala za skidanje na netu, ali je navodno prof marusic rekla kako je u toj knjizi sve lijepo objasnjeno i sazeto.a i ne znam koliko ce ici u detalje na ispitu ....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 610 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: