Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 17:58.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 03 kol 2010 17:20 
Aktivan

Komisija se obavezno mora prijaviti na prijavnicu u referadi! meni je bila komisija u litnjem roku...dobro je otic na konzultacije bar jednom prije komisije...a kod ovog pitanja mozete li vi njega nasljediti, treba paziti da li pita mozete li vi mene nasljediti zakonski, onda se treba odgovoriti ''koliko ja znam ne'' a ako pita mozemo li vi i ja sastaviti ugovor o nasljedivanju onda je odgovor ne zato sto nas zakon ne poznaje ugovor kao pretpostavku nasljedivanja, a ako samo pita mozete li me nasljediti onda je odgovor da, oporucno. stupnjeva zakona o naknadi ima 5 a ne 6

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 kol 2010 17:23 
Aktivan

nasljedno je dovoljno uciti iz knjige i stvarno se lako pamti...a zakon pita koliko koji ima clanaka, kad je donesen, kad je stupio na snagu i kod ZOO pita cesto zavrsne odredbe.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 kol 2010 12:32 
Forumaš

Yo je napisao/la:
Yo je napisao/la:
Meni je bilo ovo pitanje : stjecanje negativne stvarne služnosti , e sad ja sam rekao da je to npr ne podizanje kata od kuće , a on je rekao kako se to stjeće ? da li će taj ipak sagradit taj kat ili neće?

???

Negativne sluznosti su podjela stvarnih sluznosti, pa bi bilo valjda logicno da se stjecu na isti nacin na koji se stjecu i stvarne sluznosti; dakle: na osnovi pravnog posla, odluke suda ili drugog tjela državne urave i na osnovi zakona...
A o vlasniku poslužne nekretnine ovisi hoce li on sagradit kat ili ne. Ako ga sagradi, a nije ovlašten na to, onda odgovara vlasniku povlasne nekretnine za eventualnu štetu i mora po odluci suda srušit kat koji je sagradia. A ako ga ne sagradi nema pravnog odnosa...

slika

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2010 09:42 
Forumaš

dorotea je napisao/la:
hmmmm....ma ne vjerujem u svakakve gluposti....nego mi je frendica rekla koja je to osobno cula od prof...zato ja to pitam.... pa isto je npr tako bilo sa teorijom...ako si u 1 djelu odgovara kod prof pokrovca onda ti odma on rece dr datum u 2 djelu da kod njega dodjes.takoje je bar meni bilo... tako da nije bilo sanse da odgovaras kod zakline... ..etoga.... o tome pricam...

Druga je stvar kad ti pokrovac kaze datum koji tribas prijavit i kad npr. padnes kod perkusica pa ti on nista ne kaze. Ako padnes kod perkusica, lipo prijavi za 2. dil roka, pa ako te Kacer ne bude tia pitat (a ispitat ce te garant), odes lipo u dekana i kazes da te profesor kacer ne zeli ispitat a prijavila si ispit za taj dan, i onda pustis njega da to rjesava.

I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air. They fly so high. They reach the sky. And like my dreams. They fade and die. Fortunes allways hiding. Oh, I've looked everywhere. I'm forever blowing bubbles. Pretty bubbles in the air.
UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 kol 2010 13:21 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
hmmmm....ma ne vjerujem u svakakve gluposti....nego mi je frendica rekla koja je to osobno cula od prof...zato ja to pitam.... pa isto je npr tako bilo sa teorijom...ako si u 1 djelu odgovara kod prof pokrovca onda ti odma on rece dr datum u 2 djelu da kod njega dodjes.takoje je bar meni bilo... tako da nije bilo sanse da odgovaras kod zakline... ..etoga.... o tome pricam...

Ma gluposti sta ti je,to uopce nije istina,naravno da mozes odgovarat u Kacera u 2 dijelu roka ako 8.9 padneš u Perkušića!!!!Sritno svima!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 12:30 
Forumaš

ana banana je napisao/la:
blondina je napisao/la:
jel dovoljno naucit 15 poslovica za prvo odgovaranje?

15 moras znati; ali uvik je bolje znati koju vise, jer ako mu na kraju kazes 14 i nemozes se sititi 15te vratiti ce te da mu za sljedeci put spremis npr.66.

ili 666 da bude značajniji broj, voli one znakovite brojeve :D Nego, inace, nauci ih 25-30 pa se nemos zajebat, a nije ih ni tesko naucit, tribati 1-2 ure vrimena ;)

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 03 ruj 2010 13:44 
Početnik

marioo je napisao/la:
jurka je napisao/la:
marioo je napisao/la:
Eto toliko, a meni bi trebala koja dobra informacija za GP 1 što učiti, kako kojim redom da li sve zakone (samo pročitati ili što), što je sa lat. poslovicama....hvala.

Hej, evo nas sada ovdje :)

Kojim redom učit? Svakako je baza knjiga, iako znam neke kojima je baza bio ZV. Mislim da se i tako može proć, ali meni osobno nije baš lako štrebetat zakon na pamet, lakše mi je nešto zapamtit kada je fino objašnjeno i razrađeno kao u knjizi. Ali ako ti ZV nije baza, ne znači da ga smiješ zanemarit. Naročito voli pitat definicije koje su u knjizi drugačije nego u zakonu, to svakako sve po zakonu!

Knjigu dakako treba cijelu, ali ako bi na nešto bacio naglasak, to bi svakako bile
Paulijane iz općeg dijela, a onda dalje:
posjed i posjedovna zaštita,
zemljišne knjige SVE jako dobro (da ga citiram: "vlasnička pitanja su rušeća pitanja")
etažno vlasništvo, razvrgnuće suvlasništva i razvrgnuće isplatom,
od stvarnih prava na tuđoj stvari uglavnom je dovoljno (dakle, ako on nije osobito raspoložen) da za
svako naučiš zakonsku definiciju i oblike zaštite (tužbe)
tužbe općenito sve moguće i rokove, gdje god se pojavljuju (često ima seriju kratkih pitanja rok za ovo, rok za ono...)

Nasljednim često počinje sa nekim lakšim pitanjem. Kao nije neko rušeće pitanje, ali tko ga ne odgovori dobije par "lijepih" pitanja i time obično priča završava. :) Dakle, savjetovao bi da se to nauči, nije teško i ima pitanja koja se često vrte, npr. tužbe i sl.

Što se tiče ostalih zakona, tu isto uglavnom imaš pitanja koja se stalno vrte. Zakon o naknadi je uz naravno ZZK najvažniji i njega malo bolje prouči (isto imaš i neka pitanja koja se stalno vrte). Od nekakvog čitkaranja ti vjerojatno neće puno ostat pa bi ti radije savjetovao da naučiš odgovore na par tih pitanja koja se vrte umjesto da trošiš vrijeme na ta čitkaranja.

Latinskih sam ja naučio 20 najjednostavnijih odmah za odgovaranje i to je to. Po meni puno bolje nego za drugi puta pisat i učit 50. :)

Opći dojam, PITANJA PITANJA PITANJA. Baza je naravno knjiga i cijelo gradivo moraš proć, ali definitivno se u finišu učenja koncentriraj na pitanja, odnosno bolje rečeno neke njegove cake. Usudio bi se čak reći da je za nekoga tko nije upoznat sa tim cakama nemoguće proć.

Da se sada puno ne ponavljam, pročešljaj forum i pogledaj u skriptarnicu i pribavit ćeš si pozamašan broj pitanja. Ja mogu stavit neke materijale koje sam sam radio, uglavnom tablice i najčešća pitanja sa odgovorima za ponavljanje (uglavnom stvari koje treba napamet naštrebat, jer se hvata za svako slovo).

Evo, to ti je to "ukratko" :)
Ako još neko pitanje imaš, samo pitaj. Veži se na moj post, da dobijem na mail obavjest, inače baš više ne gledam GP1 forum, to sam preživio. :)

Evo bila bih ti zahvalna ako bi mogao staviti te svoje materijale (najčešća pitanja sa odgovorima i ako imaš lat.poslovice). Jesi to svježe položio i koliko vremena otprilike treba za spremit ispit (jel polaganje nemoguća misija ako nisi poslušao predavanja i ispit jer nisam u Splitu ili ipak ima neke šanse uz više truda)

Ja sam to položio na predroku u 5. mj. (zato se više i ne sjećam najbolje tih detalja). Išao sam mu negdje 2 tjedna na konzultacije (na vježbama) da me malo vidi i upozna. Malo sam se trudio postavljat pitanja iz svih mogućih područja, da vidi da stvarno učim i znam. I u takvim okolnostima ispit mi na kraju i nije bio pretežak, bio sam spreman i na puno gori set pitanja. Ako je moguće tako planirat akademsku godinu da GP1 smjestiš u predrok, to bi svakako preporučio, jer je puno opušteniji i ugodniji kada polažeš na tim konzultacijama nego na redovitom roku i osim toga neće te odmah rušit nego ti često kaže da dođeš npr. sljedeći tjedan na nastavak.

Inače, počeo sam učiti početkom 3. mj. i izašao na rok u 4. Tu sam već stvarno dobro naučio, ali mi je odmah s prvim pitanjem uletio nešto sa zemljišnim knjigama i na tom pitanju smo svi četvero izletili, svi su se na njihovu žalost složili s mojim odgovorom. :(
Onda sam još jednom sve ponovio za 5. mj. i prošao.

Polaganje nije nemoguća misija, samo ti još jednom savjetujem, prvo sve naučit a onda ponavljat po pitanjima/cakama. Za one koji polažu na redovitom roku cake su još bitnije, jer tu ide s namjerom da na brzinu svi izlete. Ako si dobro pripremljena za te cake nebi trebala imat problema. Iskreno rečeno, ljudi padaju najčešće na najjednostavnijim pitanjima, npr. zna se da treba znati doslovce zakonsku definiciju djeljivih stvari i onda mu neko to ne zna. Ja bi već u 4. mj. prošao da sam dobio neka pitanja koja su dobili neki kolege čije ispite sam slušao, tako da stvarno nije nemoguće, samo treba znati kako. :)

Što se tiče materijala, gdje se to stavlja? Nikada to nisam radio. Što se tiče pitanja, tu sam pročešljao jedno 10-tak zadnjih stranica foruma, kopirao si ono interesantno i našao stvarno puno, i imaš u skriptarnici isto pitanja za GP1.
Za Latinske moram pogledat jel ih imam još negdje, ako ne savjetujem ti da si ih sama ispišeš iz knjige dok budeš učila. Najjednostavnije je i sama biraš što će ti najlakše sjest. Čuo sam da Nasciturus i Usus fructus od ovih dužih voli da se zna, a ove dalje sam uglavno kraće i one koje su mi bile poznate od ranije, lako pamtljive.

Sada sam malo pronjuškao pa sam skužio gdje i kako se šalje. Evo materijala u 2/3 posta.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 04 ruj 2010 20:37 
Početnik

dorotea je napisao/la:
ok ako ste takav odgovor dobili direktno od prof kacera onda ok...mozete to tvrditi ..... meni je tako frendica rekla koja je prosla sad u 7 mj...jer joj je prof kacer reka da moze ako hoce odg kod perkusica al to bi znacilo da nemoze kod njega u ovom roku izaci ako padne kod perkusica....

ljudi normalno da možete izać u drugom dijelu roka, u kačera ako padnete u perkušića. Bila je s menom u 7 misecu cura koja je pala u prvom dijelu roka u perkušića i u drugom odgovarala u kačera. Koje su to gluposti...? :lol: :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ruj 2010 13:44 
Forumaš

Melina je napisao/la:
kolege,nek netko bude ljubazan i ovdje napiše 20ak poslovica koje su npr dovoljne?
di to mogu nać?

provaj u knjizi :looool i obavezno tribas znat nasciturus i ususfructus :thumbsup

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ruj 2010 17:58 
Početnik

black19 je napisao/la:
sutra mi je ispit ali nisam ga pripremia,mogu li reći profesoru da mi odma upiše pad ili moram odgovarati?

Možeš upisat pad.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 18:27 
Forumaš

jel moze neko napisat odgovor za ovo pitanje? :please:

-ako ti napiše oporuku na leđima, jeli valjana? a ako se otuširaš i ovo se obriše, a dva svjedoka poginu za 5 min

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 20:51 
Forumaš

ako imas samo poslovice to ti je kao da si proslaa ispit...poslovice su samo proforma...al pod uvjetom d aih naucis dobro...nemoj sad adoci i neznati poslovice kako tribaa.... mislim da ne trebas priavljivati nego smao dodjes tamo ka dje rok i odgovoara..mozda da ga pitas prije nego sto pocne ispitivanje hoces predati sa ostalima ili ces odma prva ogovarati......

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 21:06 
Aktivan

hvala,a ovo tvoje sto se tice zakona zbilja ne znam sto bih ti rekla... trebas znati strukturu,br.nn , datum stupanja na snagu,iz ZV neke zakonske definicije (npr.stvari,zajednicka hipoteka...) strukturu, vaznije clanke(npr.reivindikacija,stjecanje od nevlasnika,stvari...) novele(OBAVEZNO!)
...iz zakona o zakupu u kakvom obliku je ugovor,kad je promijenio ime (nn174/04)...
kod ZN novele(163/03 i jos bitnija 35/05- prebacuje se ugovor o dozivotnom u ZOO) prijelazne i zavrsne odredbe ZN i ZOO (samo su 3 pa moras naucit o cemu su)
razlike def.izvanbracne zajednice kod ZN i OZ i def. nasciturusa u ZN i ZOO
zakon o naknadi jako dobro nauci( svasta pita)
visina zasticene najamnine i tko je odreduje,status brodova i brodica,naknada za stanove,pokretnine,sto je neizgradeno grad.zemlj( razlika u vracanju da li je u posjedu ili ne)...
zakon o prostornom uredenju-komasacija
zakon o izvlastenju-sto je izvlastenju i u cijem interesu..
eto otprilike tako...ne mogu se sad sititi svih pitanja....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 21:29 
Forumaš

ljubičasta je napisao/la:
ovako;trebala bih u utorak odgovarati poslovice(50) , a danas sam imala ispit.... Da li se za to treba posebno prijavljivati (ne znam kako bih i mogla buduci da je to sve isti dio roka) ili samo doci u vrijeme ispita i profesoru spomenuti na pocetku dok kupi indexe? da li se preda index sa svima,pa kad te prozove ili poslovice pita na pocetku/kraju ispita? eto,ako netko moze pomoci
ja se vec veceras bacam na posao(ne bih zeljela riskirati) :)
p.s.kolika je prolaznost "samo na poslovicama"?

inace: mene je danas pitao pravo gradenja (posebno rokove),2 vrste odgovornosti kod stvarnog tereta, zajednicku hipoteku, rokovi kod nasljednicke tuzbe..prema kome nje 20god i mislin da je jos pitao paulijane....etaziranje posebno dobro naucite(novele)

reci mu OBAVEZNO PRIJE nego pokupi indexe da imas samo poslovice.

Jedna zenska je u 4 misec tako dobila samo poslovice, nije mu rekla odma na pocetku, nego je sila sa ostale 3 odgovarat. Bila je cetvrta i prvo pitanje koje je kacer postavia ove tri isprid nje nisu znale, pa je pita nju. I onda mu je tek rekla da ima samo poslovice, a on je njoj reka da je to uredu, al neka mu odgovori prvo na postavljeno pitanje. Naravno, nije znala i pala je...

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ruj 2010 23:42 
Aktivan

*Lav* je napisao/la:
Muholovac je napisao/la:
kumpirić je napisao/la:
- što to znači kad uspijete s paulijanom. Što nakon toga? - molim da neko ko zna napiše odgovor na ovo pitanje jer ne znan točno šta bi se tu tribalo reć

A nista... ne moze se namirit od duznika jer ovaj nema imovine. Bar bi mu ja tako odgovoria...

ma o čemu ti pričaš???

Kad uspiješ sa Paulijanom postižeš pobojnost pravnog posla samo u onom obujmu koliko je dostatno za namirenje vjerovnikove tražbine!

Da, i kad san mu ja to rekla, on me pita i šta onda. Jer kad si to postiga još uvik nemaš svoje novce. A cilj ti je doć do novaca. Kako ćeš doć do njih? Ovrha? A na čemu, kad ovaj nema imovine?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 11:36 
Početnik

ljubičasta je napisao/la:
ovako;trebala bih u utorak odgovarati poslovice(50) , a danas sam imala ispit.... Da li se za to treba posebno prijavljivati (ne znam kako bih i mogla buduci da je to sve isti dio roka) ili samo doci u vrijeme ispita i profesoru spomenuti na pocetku dok kupi indexe? da li se preda index sa svima,pa kad te prozove ili poslovice pita na pocetku/kraju ispita? eto,ako netko moze pomoci
ja se vec veceras bacam na posao(ne bih zeljela riskirati) :)
p.s.kolika je prolaznost "samo na poslovicama"?

inace: mene je danas pitao pravo gradenja (posebno rokove),2 vrste odgovornosti kod stvarnog tereta, zajednicku hipoteku, rokovi kod nasljednicke tuzbe..prema kome nje 20god i mislin da je jos pitao paulijane....etaziranje posebno dobro naucite(novele)

ovo je cura šta je svvvveee znala... :cerek: :thumbsup slušala san te kad si odgovarala, svaka čast! netribaš prijavljivat jer je još prvi dio roka, reci prof prije ispitivanja, i nema šanse da će te na poslovicama bacit, mislin kod njega je sve moguće, ali ja još nisan ćula da je bacia na poslovicama. :celebrate
aj molin te odgovori mi na ovo pitanje ako znaš:
ja i kačer se dogovorimo da ću kupit njegov stan, sve rješimo, samo nas bilježnik nazove da neće doć u 9 nego u 1. oćemo se ić predbilježit? ja mislin da nećemo jer nemamo tu ispravu temeljem koje tražimo predbilježbu??? ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 ruj 2010 13:42 
Početnik

ne mozes predbiljezit stan od profesora jer za predbiljezbu ti trebaju bit valjane opce pretpostavke za valjanost isprava, a u ovom slucaju nisu jer je opća pretpostavka da je ona sama javna ili ovjerena koja u ovom slucaju nije ispunjena pa time pada tvoja mogucnost predbiljezbe

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 12 ruj 2010 01:37 
Aktivan

lola_111 je napisao/la:
Citat:
mladjo je napisao/la:
Koja je minimalna zajednička pričuva?

nema minimalne zajedničke pričuve...

ima..prijelazne i završne odredbe zv-a..samo se sad ne sjećam točnog broja..javim kad pogledam

cl.380 st.2 ZV....najmanje u visini koja odgovara 0,54 % vrijednosti njihova posebnog dijela,godisnje.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2010 15:40 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
znaci u utorak je dan D odnosno ispit.. i hocu pad upisati...znaci dodjem na ispit i prije nego sto pokupi indekse uđem unutra i recem da sam dosla pad upisati.....jel tako???

pita on uvijek prije tko treba samo pad upisat..a za slučaj da ne pita, ti ćeš njega pitat..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2010 16:32 
Početnik

iman pitanja za latinske poslovice- 1. jesu li dovoljna ove iz skriptarnice, znaci nije bitno kojih 15, moze kratkih moze dugih svejedno
2. treba li prevodit ili samo recitirat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2010 16:43 
Sega mega kul forumaš

kačer je na predavanjima govorija da se ne uče napamet poslovice ,a da se ne zna sta se govori...znaci da te moze pitat sta znaci koja rič...nece te pitat sad deklinacije,nego ono eventualno ubode neku rič i ti rečeš sta znaci.
moras poslovicu znat i na lat. i na hrv. -mislin da je to odgovor na tvoje drugo pitanje.
bilo koji 15 ...malo provrti postove pa ces vidit da imas dvi koje obavezno moras znat...a najlakse ti je iz knjige imas ih dovoljno s tocnim prijevodom i nemaš straja :).

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 ruj 2010 18:33 
Aktivan

ovako imam samo pitanje oko izgovora...da li se cita "ti" u nuptiae kao ti ili kao ci? i prior tempore potior iure? (mislim da je u toj ti ali nisam sigurna) , quotiens također? znam da je pravilo ako je ti pred samoglasnikom da se cita ci ali skoro sam sigurna da sam cula jednom na ispitu da je netko rekao potior iure i da je bilo ok...ako tko zna,please nek pomogne... toliko puta sam ih ponovila ali oko tog nisam sigurna... mislim da ne smijes iz kaznenog,mora biti striktno iz gradanskog i nesmije biti iz rimskog tj.pazi da se ne zeznes ako uzmes koju a postoji razlika od danas...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 ruj 2010 17:03 
Početnik

covjek1111 je napisao/la:
vride li one iz kaznenog nulla poena i nulla crimen ?

da

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 12:49 
Početnik

ninočka je napisao/la:
ljudi jeli neko zna shemu za otpis i pripis? 1 nekretnina 2 nekretnine? primjer.... :wtf please

ovako..koliko ja znam ;)... kod otpisa i pripisa bitno je da li je osoba prodala cijelu svoj suvlasnicki dio..npr. marija i njena sesta ana imaju u suvlasnistvu kuću i livadu i to svaka po 1/2. marija ukoliko odluci prodati trecoj osobi npr. petri, 1/2 svog suvlasnickog dijela ,ali samo na kuci tada se za tu kucu mora vrsiti otpis...da je marija prodala petri cijeli svoj suvlasnicki dio tj 1/2 na kuci i livadi, tada se otpis ne mora vrsiti, petra (novi suvlasnik) stupa na njeno mijesto..
nadam se da je ovo ikako pomoglo da malo razjasnis.. inace sam lani ovo polozila pa ne znam koliko me sijecanje sluzi... :(

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 14:52 
Aktivan

sta je odgovor na ugovor o darovanju prije 2005 g., i za ta pravna pravila prije 15 godina

http://narodne-novine.nn.hr/default.aspx
procitaj cl.27. znaci ugovor o darovanju je od 2005. u ZOO, prije toga su se za taj ugovor koristile odredbe OGZ-a.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 ruj 2010 17:17 
Početnik

sta je odgovor na ugovor o darovanju prije 2005 g., i za ta pravna pravila prije 15 godina

imaš na početku knjige to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2010 10:08 
Forumaš

upisuje li kacer 3.pad??
ja imam do sad 2; mislila sam izaci sad u drugom dijelu roka,ali ako padnem i upise mi pad ne mogu na dekanski.
bitno mi je,pa molim vas ako iko zna?

kacer upisuje svaki pad. a za pad se racuna i kad vas vrati za sljedeci put da pocnete sa necim..

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2010 13:26 
Aktivan

Josephine je napisao/la:
upisuje li kacer 3.pad??
ja imam do sad 2; mislila sam izaci sad u drugom dijelu roka,ali ako padnem i upise mi pad ne mogu na dekanski.
bitno mi je,pa molim vas ako iko zna?

Zasto ne mozes na dekanski? Ako ti upise treci pad na dekanskom ces imat komisiju.

a neznam bas bi li na komisiju...
a sto ako padnem na komisiji? jel mogu onda normalno izaci u 12.misecu ili moram cekati 6 miseci?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2010 13:32 
-Admin-

Mozes odma u 12., zato je ta komisija dobra. Ja bi da sam na tvom mistu svakako isla na nju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 19 ruj 2010 21:04 
Forumaš

ferdinand je napisao/la:
a šta npr.da sam pala 4 puta u redovnim ispitnim rokovima, jel mogu izac na dekanski?

u jednoj akademskoj godini mozes ispit izac samo 4 puta: 3 puta normalno i 4. put pred komisiju. Kad ispit padnes 8 puta (dakle nakon 2. komisije), gubis pravo studiranja na 2 godine (ili status, nisam siguran, al prije pravo studiranja..)

UNITED!!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 11:50 
Aktivan

Tko odgovori ovo - prijevoz džabe :ROFL :ROFL

Trebaju mi hitno razlike između starog i novog ZOO-a

Onako iz glave sjetio sam se ovoga:

RAZLIKE – STARI VS. NOVI ZOO

-------- odredbe o zakonskim i ugovornim kamatama stupaju na snagu dvije godine od stupanja na snagu Zakona

-------- NIŠTAVOST – NIŠTETNOST

------ Ugovori o doživotnom uzdržavanju – prije su bili u ZN sada su u ZOO?

------ Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju – nije prije ni bio sada je reguliran sa ZOO?

ZABLUDA – prije je bila bitna i neskrivljena a sada je samo bitna

ZIher ima još al se ne mrem sjetiti.
Pa ak netko zna...

Eh i još

Imam par proturiječnih odgovora pa da pitam:

1) Pravni učinci Paulijane i što ako se ne uspijem do kraja namiriti?

2) Kako znam da je remen moje vlasništvo? Jedni vele da se za posjed presumira da je zakonit i istinit a time i pošten a drugi vele da se za posjed pesumira da je samostalan pa samim time da imam i vlasništvo nad predmetom...

Mislim, ovo su u principu lagana pitanja samo toliko sam se u svemu tome pogubil da ne znam više... :ucenje

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 09:51 
Aktivan

evo, to je to kaj se tiče starog novog zoo-a!
na ovom linku je samo pregled promjena, a u doljnjem fajlu su usporedbe starog i novog.
http://www.pravo.hr/_download/repositor ... njezoo.htm
sretnoooo!

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2010 12:39 
Početnik

sutra je opet ispit, kako to da nitko nista ne pise... treba se gp JAKO dobro nauciti i razumjeti da se prode... oni koji misle da je nemoguce nek se ne boje, samo je izuzetno puno vremena potrebno da se sve usvoji, bas sve

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2010 16:31 
Aktivan

sutra sam prijavila,al mislin da neću odg..jel moran doć upisat pad ili??

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2010 17:13 
Forumaš

a dodji bolje ti je da dodjes...neznam kakve su posljedice ako ga ne upises i dali ih ima......ja cu isto upisati pad...nemogu odg...na dekanskom cu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2010 10:31 
-Admin-

nasiurisica je napisao/la:
Može mi netko napisati koji dio pripada gp1? obvezni dio i nasljedno(pretpostavljam da je to)?Pitam jer sam se prebacila u St,kod nas je u gp1 pripadao opći i obvezni dio.Eto,nemojte zamjeriti ništa...Hvala na odgovoru

Opci, stvarno i nasljedno.
Obvezno je g2.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 29 ruj 2010 11:22 
Aktivan

dorotea je napisao/la:
pitanja su bila dobra znaci ne teska prof isto koliko toliko korektan...nastoja je opustiti cure sa prevelikom tremom...stvarno sam iznenađena sto mu bi danas..ja sam smao slusala ispit,,,,;)))

Da je bar cesce takav, ni ja nisam mogla virovat...ugodno me iznenadija..

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 21:29 
Početnik

može li netko biti ljubazan i odgovoriti na ova pitanja : podjela služnosti po zakonu, da li se etažno vlasništvo otpisuje, nasljeđivanje stanarskog prava? unaprijed hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2010 08:48 
Početnik

1.Imas ZV ? :mrgreen: -osobne i stvarne
2.da, poslije ti nadjem objasnjenje
3.ne postoji vise stanarsko pravo!! prestalo je postojati kad je stupio na snagu Z. o najmu

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2010 15:58 
Početnik

Bio je prof korektan u toj grupi o kojoj pricate tj putnicima, medutim posli kad su usli druga grupa nisu prolazili, rekli su da ih je mucio s zabludom tj kakav ima utjecaj krivnja na zabludu, pa onda moze li se pobijati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju tj ima li pravo na nuzni dio ukoliko je on skloplje( on je naplatan ugovor pa ne), al to nije bilo dosta, prof je rekao da sto ako je bilo mana volje,,,,
ja sam skuzila dok sam slusala da nekima da laka pitanja a nekima zamuti..
sad je dekanski, ja sam naucila al jako me strah ipak, njega, valjda ce nam dat sansu da nas saslusa a ne da odma letimo

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: