Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 09 lip 2026 16:30.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 ruj 2010 10:16 
Početnik

merdelez je napisao/la:
slažem se s ivanom 27 u svemu. bila sam na ispitu 14.9. i položila iz prve s 4 upravo zato što sam povezivala i naučila i sajka i svu ostalu literaturu.članke ne trebaš citirati već samo znati bit instituta, jedina zamjerka ispitu je malo vremena na pismenom.
svatko će učiti po svom modelu ali ovo što je ivana napisala je sigurni prolaz uz razumjevanje
samo molim ove koji ne uče ili uče nepotpuno i švrljaju po skriptama da ne pišu po forumu kako je ovaj ispit nepoloživ i plaše studente koji tek počinju učiti

Anha znam koja si, odgovarala si malo ptije mene i ja sam dobila 4, i tek sad mi se doslovno gade svi koji muljaju, da je ona ovaka i onaka. ŽEna je prva liga, podsjeća me na Prof.rudolfa šta se tiče objektivnosti, i još mi je najgore kad netko izađe na blef, i slučajno prođe i onda ovde soli pamet da je to dovoljno. Pa to je toj osobi slučajno upalilo i to je to.
Ovo mi je bio zadnji, mislila sam da ću ga vuč 100 godina kako ljudi pričaju.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 10:28 
Forumaš

dobro, nismo se razumili. mislio sam na šemu da se sve osim sajka nauči iz regularne literature (bosnići, zakoni i konvencije), a nakon toga se prođe sajko po skripti. povezuje se bez problema, još je skripta pisana kao da ju je ona pisala (mpp152) pa bude još jasnije.
ni slučajno nikome ne bi preporučio da ovaj ispit ide na blef jer se neće dobro provest.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ruj 2010 12:20 
Početnik

Ja sam na ovom roku prošla, učila sam iz big joe skripte i onda sam ju nadopunila sajkom ( pogotovo početak knjige jer to nema u skripti). Kad sam naučila skriptu nadopunila sam neke stvari i iz bosnića 1 i 2. Bilo mi je dovoljno, dobila 4 iz pismenog, malo na usmenom zeznula prorogaciju ( sporazum o nadležnosti suda) i dobila iz ispita 3. Prvi put sam izašla i uspjela i mislim da sam shvatila materiju, a nisam se previše mučila raznim zakonima i knjigama. Sretno svima na ispitu....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2010 17:55 
Aktivan

pozdrav ljudi, trebam pomoć.
radim po skripti big joea i nadopunjujem si sa bosnićem. saika nemam osim neke dijelove...
ovako, radi se o slijedećem. pitanje 5, posebni dio big joea - kolizijskopravna i materijalnopravna autonomija.
kod materijalno autonomije u skripti stoji ".... materijalnopravno upućivanje po kojemu stranke inkorporiraju u ugovor samo dispozitivne norme određenog pravnog poretka ..."
dok u bosniću I, str. 104, drugi odlomak kaže:... stranke mogu jedino izabrano pravo uvrstiti u sadržaj, tekst ugovora kao njegov sastavni dio i na taj način otkloniti od primjene dispozitivna pravila, ..... "

dakle, radi se o materijalnopravnoj autonomiji u oba slučaja samo što je različito tumačeno primjena dispozitivnog pravila.
ili nisam nešto dobro shvatila.
ajde netko :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2010 18:43 
Aktivan

Ovako ti je točno:

Kolizijskopravna autonomija = znači da si ugovorne strane mogu izabrati pravo koje će se primjenjivati na njihov ugovor. To pr. je onda isključivo mjerodavno i isključuje se primjena pr. koje bi inače bilo mjerod. da ugovorne strane nisu ništa dogovorile.
Npr. dvije ugovorne strane dogovore da će za njihov ugovor biti mjerodavno hrvatsko pravo (bez obzira da li imaju međunarodno obilježje ili ne).

Materijalnopravna autonomija = znači da si oni na određen sadržaj ug. primjenjuju neko 2 pr. (primjer zastare i kamata), ali to su slobodne raditi u okviru koje im daje pr. koje se primjenjuje na sam ug. do kojeg se došlo njihovom kolizijskopr. autonomijom.
(Ovo gore).

Npr. Dva hrv. trg. društva ugovore da je za njihov ugovor o prodaji mjerodavno hrvatsko pravo (kolizijskopravno upućivanje), a na zastaru tražbine mjerodavno je talijansko pravo (materijalnopravno upućivanje). U okviru dispozit. normi hrv. ZOO stranke su slobodne na sadržaj ug.(u ovom primjeru zastara) odrediti primjenu stranog prava- u ovom slučaju talijanskog.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 ruj 2010 22:22 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
emanuella je napisao/la:
Može mi netko tko je bio na komisiji iz Mpp-a napisati svoje dojmove......., s obzirom da nisam nikada do sada bila na komisiji ne znam kako to izgleda? Valjda i to moram proći pa me sada na zadnjem ispitu dočekalo! Hvala svima koji se potrude dati mi koji savjet!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2010 15:22 
Aktivan

nb je napisao/la:
koliko san čula i ja ljudi ugl.prođu na ovoj komsiji, a moraš sigurno znat dobro ka na ispitu. ja san bila na građanskom na komisiji a ništa potrudi se da te ne smeta to šta je njih troje tu, umisto samo ona i to je to.sritno ti

A hvala ti! Nadam se i ja da će biti ok. Ja sam sama kriva za komisiju jer mi je zadnji i onda sam se zezala umisto da sam naučila kako triba, a ne čitkala bezveze i izlazila na ispit......... Komisija ne ispitiva nego samo sluša ili?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 ruj 2010 15:55 
Aktivan

nb je napisao/la:
mislin da te oni isto mogu pitat šta al ne virujen. vjer. će te samo ona ispitivat. al koliko san vidila negdi, ne znan jel znaš, prije šta je pisalo, imaš i pismeni prije nego odg,isto ka ispit. sad kako to sve ide sa njon ne znan

Ma da znam, ideš na pismeni, pa onda usmeni bez obzira na rezultat pismenog, s tim da valjda što je bolji pismeni manje gnjavi na usmenom..........

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2010 15:54 
Početnik

emanuella je napisao/la:
Može netko stavit pitanja sa današnjeg pismenog?

ovo sam dobila od kolegice koja je bila na ispitu.
1.
-kad i gdje je djelovao barolus de saxferato i koje su osnovne teze u njegovom ucenju
. dvije sudske presude koje su dale poticaj za sistematizaciji instituta kvalifikacije međ.p.p. objasnite te sudske odluke
- navedite 3 kategorije vezivanja kod kojih se renvoa ne primjenjuju i koji se razlozi navode protiv primjene renvoi na te kategorije vezivanja
.objasnite izbjegavajucu klauzulu i oblike te klauzule
2.
-zs, koji uvjeti moraju bit ispunjeni da bi strancu odobrio stalni boravak u rh
zrsz- navedite kolizijsko pravilo kojim se unutranjem izvoru hravatskog mpp uredjuje osobni status apatrida
navedete i obrazlozite vrste uzajamnosti
3.
kolizijsko pravna autonomija i materijalno pravan autonomija, obrazlozite i dajete primjere
-zrsz koje je pravo mjerodavno za osobne i zakonske imovinske odnose bračnih drugova
zosozp- kada se primjenjuje lex loci executionis
pz. mjerodavno pravo za ugovore o popravku broda
4
zrsz- 5 vrsta sporova u kojim postoji iskljuciva nadleznost hrvatskog suda
zrsz- nadleznost hrvatskog suda u sporovima o imovinskim odnosima bračnih drugova
nyk- tko je nadlezena za poništaj pravorjeka
5
rimska
-kako konvencija normira pitanje nejedinstvenog pravnog poretka
-koje je tjelo nadlezno za tumačenje konvencije
uredba
- na kojem latinskom pravnom nacelu temelji opca nadleznost bu1?
-kako se odreduje pojam odluke?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 22 ruj 2010 23:41 
Aktivan

Molim pomoć, ako netko zna odgovor:
Dvije sudske presude koje su dale poticaj za sistematizaciji instituta kvalifikacije međ.p.p. objasnite te sudske odluke?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 08:18 
Početnik

to ti je onaj bartholo i tennessi mjenica

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 09:43 
Početnik

nb je napisao/la:
na kojem latinskom pravnom načelu se temelji opća nadležnost bu1? ako neko može napisat, fala
--
-actor sequitur forum rei?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 10:10 
Aktivan

nb je napisao/la:
to ti je onaj bartholo i tennessi mjenica

tennessi mjenica? to je iz sajka, ha?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 10:19 
Početnik

slonic-e valjda je,hvala. ova tennessi mjenica je iz sajka

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 13:00 
Aktivan

nb je napisao/la:

Tennessi mjenica- može netko ukratko napisati ovaj slučaj.............

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 14:14 
Početnik

radi se o tužbi pred njemačkim sudom zbog isplate vlastite mjenice izdane u državi tennessee. na osnovi njemačkog kp na tu mjenicu treba primjeniti pravo države Tennesse kao pravo mjesta izvršenja ugovora,lex loci sloutionis. Tuženi je stavio prigovor zastare. Po njemačkom mpp zastara se prosuđuje po legis cause,dakle po pravu te američke države po kojem je zastarni rok 6god.,s tim što je u tennesseeju zastara insitut procesnog prava. po njemačkom pravu zastarni rok je samo3god,a zastara se kvalificira kao materijalnopravni pojam. Budući da je po pravu države Tenessee zastara procesna ustanova nastala je apsurdna situacija. Naime sud budući da je mogao primjeniti samo svoje-njemačko proc.pravo,nije primjenio pravo države T.kojim se određuje zastara, a nije primjenio ni njemačko materrijalno pravo jer nije mjerodavno!.. Kasnija njemačka sudska praksa utvrđuje u sličnim predmetima da američki procesni propisi o zastari imaju istu funkciju kao njemačko materij.pravo koje uređuje taj insitut,pa stoga te strane procesne propise treba kvalificirat po lex fori,tj.po njemačkom pravu.---- možda nije baš ukratko al nisan znala sad kako da ti skratin

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 ruj 2010 22:51 
Aktivan

lipa vlajna je napisao/la:
evo ja polozila na roku 22-og...
bilo nas je zaista malo. svega 12.
od toga 3 komisijasa,svi su pali...
a na usmenom znam da nas je sigurno proslo 4 za jos jednu curu koja je ostala nisam saznala
profa je zaista korektna, puna strpljenja, pomaze ti i zaista je ugodna!!
ja sam ucila po big joe-u i prosirivala sa sajkom, posebno dio o koliz. pravilima i poveznicama!!
eto ljudi sretno!!!

Znaš li u koliko sati je bija usmeni za komisiju? Šta su tako loše znali ili? Ko je bija u komisiji? Ako znaš bila bih ti zahvalna?!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 09:16 
Početnik

nb je napisao/la:
na kojem latinskom pravnom načelu se temelji opća nadležnost bu1? ako neko može napisat, fala

Ja znam da se opča nadležnost u bu1 određuje prema prebivalištu tuženog, dakle on može biti tužen u državi svog prebivališta. ali može i izvan države svog prebivališta ali tada se radi o posebnoj nadležnosti.
prebivalište je habitationis, ali baš latinsko načelo nemam pojma

ima u sajku lex loci habitationis - ali to je opet mjerodavno pravo-pojam lex.
Ovo ti je točno, ali baš latinski izraz provjeri!!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 09:26 
Početnik

emanuella je napisao/la:
nb je napisao/la:

Tennessi mjenica- može netko ukratko napisati ovaj slučaj.............

za kvalif imaš slučaj bartolo i tenesse mj.

Radi se o tužbi pred njemačkim sudom o isplati vlast.mjenice koja je izdana u državi Tenesse - SAD, po njem.kol.pravilu treba primjeniti pravo drž.tenesse- lex loci solutionis -pravo mjesta izvršenja ug.
Tuženi stavlja prigovor zastare a po njem.pravu zastara se prosuđuje po legis causae - znači po pravu te am.države po kojem je zastarni rok 6 god.i tamo je zast.institut proc.prava.
Po njem pravu zast.rok je 3 god i zastara je institut mater.prava. I tu je nasta problem jer njem.sud je moga primjenit samo svoje procesno pravo, budući da je zastara po pravu drž.tenesse procesna ustanova, pa nije primjenio.proc.pravo drž.tenesse a ni svoje njemačko materijalno pravo jer nije mjerodavno.
to ti je to

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 09:37 
Aktivan

pismeni ispiti se održavaju dan prije od usmenog? hoće putnike možda pitati isti dan kad i pismeni?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 10:32 
Aktivan

lightness je napisao/la:
pismeni ispiti se održavaju dan prije od usmenog? hoće putnike možda pitati isti dan kad i pismeni?

Inače rezultati za putnike budu oko 4h isti dan i odma i usmeni, valjda će tako i sada biti...........

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 10:35 
Aktivan

IVANA27 je napisao/la:
nb je napisao/la:

Ja znam da se opča nadležnost u bu1 određuje prema prebivalištu tuženog, dakle on može biti tužen u državi svog prebivališta. ali može i izvan države svog prebivališta ali tada se radi o posebnoj nadležnosti.
prebivalište je habitationis, ali baš latinsko načelo nemam pojma

ima u sajku lex loci habitationis - ali to je opet mjerodavno pravo-pojam lex.
Ovo ti je točno, ali baš latinski izraz provjeri!!

To je : actor sequitor forum rei;
tužitelj slijedi formu tuženika; za rješavanje spora nadležan je sud prebivališta tuženika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 11:54 
Početnik

Je, : piše u Sajku, str.363. : " Za međunarodnu nadležnost usvaja se dakle pravilo actor sequitur forum rei "

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 16:58 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
a na usmenom znam da nas je sigurno proslo 4 za jos jednu curu koja je ostala nisam saznala
ja sam ucila po big joe-u i prosirivala sa sajkom, posebno dio o koliz. pravilima i poveznicama!!
eto ljudi sretno!!!

Znaš li u koliko sati je bija usmeni za komisiju? Šta su tako loše znali ili? Ko je bija u komisiji? Ako znaš bila bih ti zahvalna?!

komisija je bila u 12 sati, al su poceli oko podne i po...
ona je jos dok smo pisali pismeni na mobitel zvala i "skupljala" profesore za komisiju.
na kraju je bila sa sesarom i jos nekom profesoricom koju ne znam.
komisijasi nisu bili zadovoljni sa pitanjima na usmenom, pa tako ni sa svojim odgovorima.stvarno ti ne znam dal je postavljala zaista teska pitanja ili oni nisu bili spremni. al imama feeling da je imalo utjecaja to sto imaju uskoro dekanski pa mogu na njega izaci relativno brzo nakon pada.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 18:02 
Početnik

Molim dobru dušu da mi kaže koja je razlika između skripte Big Joe i Jade skripte?
Svi hvale Big Joe-a a meni se čini da nije baš potpun i da treba nadopunjavati dok Jade skripta ima sve.
Hvala !

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 ruj 2010 21:18 
Aktivan

lightness je napisao/la:
emanuella je napisao/la:

al imama feeling da je imalo utjecaja to sto imaju uskoro dekanski pa mogu na njega izaci relativno brzo nakon pada.

oni koji su pali na komisiji mogu izać na dekanski??? sada tek ništa ne razumijem... valjda si htjela reć da mogu izać u 11 mj. na ispit?

Ne, cura je dobro napisala, kad padneš komisiju inače kao tribaš čekati iduću akademsku godinu, ali iznimka je dekanski rok, raspitala sam se i provjerila u referadi jer i ja imam komisiju.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 ruj 2010 08:14 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
lightness je napisao/la:
[quote="emanuella
al imama feeling da je imalo utjecaja to sto imaju uskoro dekanski pa mogu na njega izaci relativno brzo nakon pada.

oni koji su pali na komisiji mogu izać na dekanski??? sada tek ništa ne razumijem... valjda si htjela reć da mogu izać u 11 mj. na ispit?[/quote]

Ne, cura je dobro napisala, kad padneš komisiju inače kao tribaš čekati iduću akademsku godinu, ali iznimka je dekanski rok, raspitala sam se i provjerila u referadi jer i ja imam komisiju.....[/quote]

onda dobro. sretno na komisiji!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 26 ruj 2010 17:58 
Aktivan

emanuella je napisao/la:
emanuella je napisao/la:
eto ljudi sretno!!!

komisija je bila u 12 sati, al su poceli oko podne i po...
ona je jos dok smo pisali pismeni na mobitel zvala i "skupljala" profesore za komisiju.
na kraju je bila sa sesarom i jos nekom profesoricom koju ne znam.
komisijasi nisu bili zadovoljni sa pitanjima na usmenom, pa tako ni sa svojim odgovorima.stvarno ti ne znam dal je postavljala zaista teska pitanja ili oni nisu bili spremni. al imama feeling da je imalo utjecaja to sto imaju uskoro dekanski pa mogu na njega izaci relativno brzo nakon pada.

Je li usmeni bija isti dan kad i pismeni ili sutradan?

zato što nas je bilo zaista malo, kao sto sam napisala oko 12 ljudi, rekla je da ce nas, ako zelimo sve ispitati isti dan, meni bilo u interesu jer sam putnik i zg-a.
mislim da je i inace spremna ispitati neke isti dan ako ih nema jako puno(onih koji zele odgovarat isti dan)...tako je bilo na roku 08.09. kada ih se javilo oko 20tak koji su htjeli isti an usmeni.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 27 ruj 2010 20:04 
Početnik

imam par pitanja ako mi netko može što prije odgovoriti!!!
1.prorogatio,kada je isključen,kada je odobren,primjeri?
2.utjecaj res iudicata i litispendencije na tijek parnice?
3.uredba vijeća europe?
4.izbor mjerodavnog prava kod rimske konvencije?
5.navediite rješenja koja se u komparativnom pravu primjenjuju?
6.što određuje zrs?da li je to isto što i zrsz?
7.objasnite problem kvalifikacije prebivališta u haškoj konv. iz 1961?
8.obajsnite tzv.subjektivnu pretpostavku iz haške konvencije iz 1973?
jel na ova dva zadnja treba samo objasniti iz naziva konvencije ili?
9.MZ oblik mjenjanja mjeničnih obveza,izuzeci iz primjene locus regit actum?
10.vrste ugovora o arbitraži?
isključiva nadležnost po zrsz?
jel to u obiteljskim odnosima i nekretninama?
11.usporedi rješenja iz rismke konvencije i ZRSZ?
12.pravo mjerodavno u slučaju neizbora mjerodavnog prava po RK?
13.primjer za promjenjivost statuta?
14.sklapanje ugovora po rimskoj konvenciji?(načini sklapanja)
15.statutarna teorija?

znam da je puno ali to su pitanja koja sam našla na forumu i koja su mi djelomično ili potpuno nepoznata!
nadam se da će se nekom dati da odgovori barem na neka!
puno hvala

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 09:06 
Početnik

učite po JADE skripti.ali kad učite nemojte učiti samo prvu rečenicu već lijepo naučite malo opširnije.na pismenom pišite samo što vas ona pita i nemojte pisati naveliko jer ona ruši zbog opširnosti.dogodilo se zadnjih par puta.
pitanja koja se pojavljuju u svim onim primjerima pismenih ona pita i na usmenom tako da ako se dobro i sa razumjevanjem nauči ta skripta nema problema.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 18:24 
Početnik

danas je bila baš velika prolaznost i prof je rekla. na usmenon me pitalo ugovor o arbitraži, prebiv.u anglosaksonskin zemljama, privremeni boravak,obilk pravnog akta po zrszu i ima li razlike između njega i ugovora u zračnom prometu,nadležnost uredbe,prinudni propisi-rim.konv,za nasljeđivanje mjer.pravo ipravljenje oporuke i zašto je to tako određeno. Nije da se triba sve znat,moš ne znat koje pitanje,krene dalje,al i ovisi o tome koliko je bitno to šta te pita. Pismeni ne računa očito striktno po nekin bodovima, jel nas je bilo sta smo znali da smo falili sigurno dvi stvari i još šta, bitan je neki njen dojam. Samo posebno naglasi ako je nekome bia super ispit al i bez toga se može proć i dobit baš velika ocjena,evo ja san dobila4. baš nekako na kraju dobar ispit, profesorica baš super. eto sritno svima :5

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 19:36 
Početnik

Evo konačno je došao i taj dan,pa je zadnji ispit.
Položio na komisiji,profesorica pita svakoga po 6 pitanja i mislim da se treba znati par pola za proć s tim da značajnu ulogu igra i kako ste napislai pismeni. Na moju sreću zna sam odlično 5 pitanja i jedno pola/pola i pismeni mi je bio skroz solidan tako da nije bilo problema,čak sam i 4 dobia, što samo dokazuje da je profa izuzetno korektna i da se na komisji mogu dobit odlične ocjene.

E sad za sve one šta se spremaju učiti ovaj ispit ili su u primpremi i nemaju ideje više odakle učiti moj savjet bi bio....ovako nekako.

1.Proć skriptu od big joea i jade kombinirano jer su neka pitanja bolje odgovrena u jade a ne u big joea.
2.Onda po pitanjima iz skripte proć knjigu više puta,ali isključivo po pitanjima iz skripti (jer čine 99% pitanja na pismenom ako maknemmo povjesni dio),knjigu treba proći jer su neke stvari detaljnije objašnjene i da bi razumjeli određenje statute knjiga se mora proć,ali kako sam rekao irazito selektivno.
3.Zatim se bazirati na ZRSZ i pokušati stvarno ali stvarno sa razumijevanjem skužit članke (kad se uživite,lakše je)
4.Onda ZS jer nije kompliciran,opet sve pratiti po pitanjima iz skripte.
5.NYK i ZA uz skripte
6.BU1 I RIMSKU jer su dosta komplicirane za naučiti,nema nešto puno,ali teško ulazi,za mene osobno RK je puno lakša od BU1,zašto sam stavio RK i BU1 na kraju,samo iz razloga ako ih budete učili paralelno sa ZRSZ nećete znati niti ko pije a niti ko plaća.
7.Što se tiče povjesnog dijela on je koliko sam ja dobio informacije za veću ocijenu (mislim 5),pa tko voli nek izvoli,ja ga nisam učio,ali niti otvorio.

Uz sve ovo bilo bi vam pametno da svratite na pravokutnik od zagrebački kolega kod kojih je ovo ruku na srce još daleko teži ispit,imaju pod temom MPP-a nekih 40str sa odgovorenim miljun pitanja,svakako preporučljivo.
Također bi bilo dobro ako se možete naći sa kolegom/icom da skupa ponavljate/učite/ispitujete se,puno se brže uči.
Što se tiče ostale literature na nasciturusu sve ima šta se tiče zakona,a šta se tiče skripte od 212 str od I.R ja osobno po njoj nebi učio jer po mom guštu nepregledno napisana.

E još jedan bitan savjet,kod stvari koji se preklapaju u ZRSZ,RK,BU1 probajte napraviti tablicu usporedbe u wordu,excelu,jer preglednost je faktor koji vam može puno pomoći oko savladavanja ovog ispita.

Ako ima tko kakvi pitanja, rado ću pomoći :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 23:22 
Aktivan

Ja san isto danas polozila na komisiji, zadnji ispit i mojim mukama došao je kraj...............
U potpunosti se slažem s kolegom koji je u prethodnom postu dao smjernice za učenje................
Tu sam za sve kojima bude trebala pomoć kao što su i meni puno pomoglli kolege s foruma i ovim putem se zahvaljujem svima koji su bili tu spremni pomoći.............
Hvala svima

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 30 ruj 2010 23:27 
Aktivan

medium je napisao/la:
evo par pitanja s usmenog o Uredbi i RK
RK:
1.polje primjene mjerodavnog prava za ugovor
2.pojedinačni ugovori o radu
3.cijepanje ug.statuta

Uredba:
neisključivi sporazum o nadležnosti čl.23.st.1.
litispendencija i usporedba s BU1
mjerodavno pravo za fizičke osobe

Šta se tiče konvencija pitanja su najčešće sva iz skripte

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 01 lis 2010 20:01 
Početnik

Napomena,iskreno mislim da profa za pismeni postavlja upravo po skripti od big joea,jer recimo na ovom zadnjem isptu 4 su pitanja u skripti bila točno jedna ispod drugog (na jednoj stranici),a to nije prvi put da to uočavam,a od 22 pitanja 21 je bilo iz skripte s tim da jedino povjesni nije,a on nije ni obrađen,mislim da je profesorica skroz zadovoljna ako se nauči ona skripta ali stvarno pošteno,što stvarno govori o njenoj korektnosti i nastojanju da nam olakša ovaj ispit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2010 07:05 
Početnik

Ljudi, ne zamarajte se a knjigama, ucite samo po skripti od big joea, sva su pitanja iz nje, ja sam je naucio za tri tjedna, i to ne od rijeci do rijeci, jer prof. vise voli da razumijete sto govorite, nego da sve napamet govorite, i prosao bez problema, a sto se pismenog tice, to vam je najbolje prepisati jer ste onda sigurni da cete doci na usmeni, a moze se stvarno sve prepisati, pa ako i ne budete briljirali na usmenom moze vas vratiti samo dio. pozzz

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2010 09:19 
Aktivan

e ray ovo sa prepisivanjem sve si mi usro što se mpp-a tiče. ... no dobro, svejedno čestitam na prolazu! ja se ne bih usudila to :thumbsup :celebrate

ovako, ja sad imam pitanje za one druge: imam knjigu od saika ali staru. u skripti big yoea Uredba vijeća 44/2001. pit. br. 20 - posebne nadležnosti. nabrojeno ih je 7 u mojoj ih knjizi ima 8 s time da zadnje dvije dakle, točka 6. i 7. iz big yoea nisu među tih 8 posebnih nadležnosti. neću ih ovdje sada nabarajati da ne bunim ostale. možda mi je nešto promaklo pa bih molila nekoga tko ima novu knjigu da pogleda o čemu se radi ili pomoć od onih koji su već položili.... :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 lis 2010 09:24 
Početnik

mislin da je ipak da bolje razumiš potribno pogledat neke stvari u knjizi, mene je recimo pitala šta kolega do mene nije zna iz sajka a nema u skripti,nesto o prebivalištu i to, ma par stvari tako pogledat iz sajka baš i pročitat bosnića. i je bolje je ne recitirat napamet nego onako pricat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2010 10:45 
Aktivan

malia0217 je napisao/la:
da li mi može netko malo pobliže objasnit koji su opći izuzeci od načela LRA?

što je LRA?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 lis 2010 21:46 
Aktivan

malia0217 je napisao/la:
LRA - locus regit actum
mjerodavno pravo za oblik upravnih akata je pravo mjesta gdje je pravni posao sklopljen ili radnja poduzeta ili pravo mjerodavno za sadržaj pravnog posla ili pravne radnje.
meni su nejasni izuzeci od općeg rješenja.

izuzetak: ugovorni odnosi koji se odnose na nekretnine.
za nekretnine vrijedi pravo mjesta gdje nekretnina leži - lex rei sitae. znači da se taj ugovor mora zasnivati na pravu koje je mjerodavno u državi (mjestu) gdje se nalazi nekretnina. znači da se u tom slučaju, ne može primjeniti pravo koje je općenito mjerodavno za sklapanje ugovora bilo po pravu mjesta - lex loci actus, bilo neko drugo pravo koje je mjerodavno za prosuđivanje oblika akata - lex cause.
locus regit actum vrijedi fakultativno osim u nekim obiteljskim odnosima.

izuzetak: diplomatsko-konzularne forme akata.
npr. kod sklapanja diplomatsko-konzularnog braka npr. u njemačkoj u diplomatskom predstavništvu RH vrijedi pravo RH a ne pravo države gdje se nalazi predstavništvo RH. dakle, ne vrijedi locus regit actum. Uz određene pretpostavke. neću ih sad ovdje nabrajati, pročitaj si u barbiću.
evo, ja sam ovo tako shvatila. ako netko misli da nije točno neka me ispravi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 850 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: