Evo konačno je došao i taj dan,pa je zadnji ispit.
Položio na komisiji,profesorica pita svakoga po 6 pitanja i mislim da se treba znati par pola za proć s tim da značajnu ulogu igra i kako ste napislai pismeni. Na moju sreću zna sam odlično 5 pitanja i jedno pola/pola i pismeni mi je bio skroz solidan tako da nije bilo problema,čak sam i 4 dobia, što samo dokazuje da je profa izuzetno korektna i da se na komisji mogu dobit odlične ocjene.
E sad za sve one šta se spremaju učiti ovaj ispit ili su u primpremi i nemaju ideje više odakle učiti moj savjet bi bio....ovako nekako.
1.Proć skriptu od big joea i jade kombinirano jer su neka pitanja bolje odgovrena u jade a ne u big joea.
2.Onda po pitanjima iz skripte proć knjigu više puta,ali isključivo po pitanjima iz skripti (jer čine 99% pitanja na pismenom ako maknemmo povjesni dio),knjigu treba proći jer su neke stvari detaljnije objašnjene i da bi razumjeli određenje statute knjiga se mora proć,ali kako sam rekao irazito selektivno.
3.Zatim se bazirati na ZRSZ i pokušati stvarno ali stvarno sa razumijevanjem skužit članke (kad se uživite,lakše je)
4.Onda ZS jer nije kompliciran,opet sve pratiti po pitanjima iz skripte.
5.NYK i ZA uz skripte
6.BU1 I RIMSKU jer su dosta komplicirane za naučiti,nema nešto puno,ali teško ulazi,za mene osobno RK je puno lakša od BU1,zašto sam stavio RK i BU1 na kraju,samo iz razloga ako ih budete učili paralelno sa ZRSZ nećete znati niti ko pije a niti ko plaća.
7.Što se tiče povjesnog dijela on je koliko sam ja dobio informacije za veću ocijenu (mislim 5),pa tko voli nek izvoli,ja ga nisam učio,ali niti otvorio.
Uz sve ovo bilo bi vam pametno da svratite na pravokutnik od zagrebački kolega kod kojih je ovo ruku na srce još daleko teži ispit,imaju pod temom MPP-a nekih 40str sa odgovorenim miljun pitanja,svakako preporučljivo.
Također bi bilo dobro ako se možete naći sa kolegom/icom da skupa ponavljate/učite/ispitujete se,puno se brže uči.
Što se tiče ostale literature na nasciturusu sve ima šta se tiče zakona,a šta se tiče skripte od 212 str od I.R ja osobno po njoj nebi učio jer po mom guštu nepregledno napisana.
E još jedan bitan savjet,kod stvari koji se preklapaju u ZRSZ,RK,BU1 probajte napraviti tablicu usporedbe u wordu,excelu,jer preglednost je faktor koji vam može puno pomoći oko savladavanja ovog ispita.
Ako ima tko kakvi pitanja, rado ću pomoći