Amabilis je napisao/la:
Imam malu uslugu..Može li mi tko što je jednostavnije moguće malo objasniti zemljišne knjige? sve mi je apsolutno nejasno,cijeli taj koncept..što je točno zemljoknjišni uložak,što u njega spada,kako sve to objasniti na smislen način? ne mislin sad citiranje knjige,nego onako,jednostavno,da malo prokužim..
Ja ću pokušat ali nemoj me hvatat za riječ; ako neko bolje zna neka me ispravi/nadopuni
(stvari napisane italicom nisam sigurna pa neka me neko ispravi ako nije točno)Zemljišna knjiga/zemljišne knjige ti je skroz apstraktni pojam: to je u biti ogromna hrpa dokumenata na različitim mjestima (različitim o.sudovima) koja uređuje prava vlasništva i druga prava na svim česticama zemlje u Republici Hrvatskoj.
- Točnije rečeno zemljišna knjiga se nalazi u općinskom sudu; na zemljišno knjižnom odjelu.
Zemljišna knjiga se sastoji od
1) glavne knjige
2) pomoćnih popisa
Uz nju na svakom zemljišnoknjižnom sudu postoji i zbirka isprava.
1)
Glavna knjiga se sastoji od zemljišno knjižnih uložaka; a zemljišno knjižni ulošci mogu imati poduloške.
U svakom zem.knji. ulošku trebalo bi se nalaziti jedno zemljišnoknjižno tijelo. (što je čista fantastika jer u našim zemljišnicima stanje je očajno) (Zemljišno knjižno tijelo je skup zemljišnih čestica koje imaju isti pravni status.)
Zemljišno knjižni uložak (poduložak) se sastoji od 3 lista
List A (posjedovnica): nema nikakve veze sa posjedom u pravnom smislu nego sa posjedom kao imanjem. Na njega se upisuju brojevi čestica
List B (vlastovnica): u nju se upisuju PRAVO VLASNIŠTVA i 4 stvarna prava: prvokup, nazadkup, najam i zakup ali i ograničenja kojima je vlasnik osobno podvrgnut (maloljetnost; ograničenje/oduzimanje poslovne sposobnosti) (prava se upisuju uvjek u razlomku - idealni dio)
List C (teretovnica): u nju se upisuju tereti na čestici zemlje (hipoteka;
teret služnosti i sl.)
Zemljišnoknjižni poduložak je pomoćno sredstvo ulošku i
koristi se kod suvlasništva, najčešće etažiranja.
Svaki suvlasnik
može zatražiti otvorenje zemljišnoknjižnog poduloška, ali kad se radi etažiranje nekretnine onda se poduložak
mora otvoriti.
Ako postoji poduložak on mora biti vidljiv u Listu A.
Glavna knjiga postoji jedna za svaku katastarsku općinu; znači može ih biti više na jednom sudu.
Pomoćnih popisa ima koliko ima i glavnih knjiga.
2)
Pomoćni popisi su:
a) osobni imenik; gdje uz svako prezime i ime piše i broj katastarskog uloška
b) stvarni imenik; gdje uz broj čestice piše broj katastarskog uloška (broj čestice nalazi se u katastarskim mapama na katastru)
Zbirka isprava je zbirka dokumenata iz kojih se izvodi pravo na temelju kojeg je izvršen upis (kupoprodajni ugovor; rješenje o nasljeđivanju i sl)Ima tu još hrpa toga; pitaj šta ti nije jasno...