Nasciturus Forum

Forum studenata Pravnog fakulteta u Splitu
Sada je: 10 kol 2026 08:18.

Vremenska zona: UTC [LJV]

Pravila foruma

Dragi svi, molimo vas da se držite sljedećih smjernica u korištenju ovog podforuma, kako bi smo svi živjeli dugo i berićetno;

1) počnite od prvog i drugog posta, ne posljednjeg. Tamo su sabrana ispitna pitanja,ispitna literatura,skripte, kao i osnovne informacije o ispitu, i sl.
2) koristite google pretraživač u desnom kutu.Ako ga ne znate koristiti, upute za korištenje su OVDJE
3) ne pitajte glupa pitanja, pogotovo ne više puta. Jednom je i više nego dovoljno.
4) Sve skripte i ispitna pitanja se nalaze u SKRIPTARNICI
5) budite kolegijalni i podijelite vaše znanje, ispitna pitanja, iskustva i sl. s kolegama. UPUTE ZA SLANJE SKRIPTI I OSTALIH MATERIJALA NA NASCITURUS

Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 46  Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 12 sij 2010 11:03 
Sega mega kul forumaš bez života

zoo jel triba cili proć ili samo opći dio?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2010 12:20 
-Admin-

Ja mislim samo opći. Usput, znao je pitati "o čemu se radi u prijelaznim i završnim odredbama ZOO?", pa to pogledajte također.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2010 13:41 
Početnik

molim vas odgovor na pitanje koje sam imala kod Kačera u 12mj.-na što se odnosi izvlaštenje po zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jug.kom.vladavine?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2010 14:24 

angry candy je napisao/la:
Ja mislim samo opći. Usput, znao je pitati "o čemu se radi u prijelaznim i završnim odredbama ZOO?", pa to pogledajte također.

Plus koliko je otprilike završnih u Zv i Zoo-3 i tridesetak...zna i to pitat

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 13 sij 2010 17:41 
Aktivan

kike je napisao/la:
kumpirić je napisao/la:
Mislim da je samo opći dio.
Ovaj ostatak bi triba spadati u G2

da, to je i moja logika, al on nije spomenija da triba samo opći dio, a i na stranici od faxa se ne spominje opći dio... :?

iz zoo OBAVEZNO : paulijane, rokovi Čl.300, zastara (prekid, zastoj, rokovi), pobojnost i ništetnost,fikcija ispunjenja/izjalovljenja uvjeta (čl. 297),konverzija i konvalidacija, ug. o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. to je sve, zapravo obrađeno u knjizi, pa se i ne moraš puno bavit sa zoo. jedino zna i voli pitat br. člnaka koje sam napisala.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2010 10:47 
Aktivan

Tea29 je napisao/la:
Molim da mi netko pomogne ako zna. Dakle kako se cini na proslom roku sam prosla gp djelomicno. To znaci da nisam htjela riskirati s latinskim pa sam rekla da bih to ostavila za sljedeci put, sto je sad u drugom mjesecu, i dobila 60ak izreka. Mene zanima kako sad to funkcionira. Znam da moram reci prije nego pocnem odgovarati da imam samo to, ali zanima me moze li se dok me to ispituje dogoditi da krene u detalje koje ja nisam navela kod svojih objasnjenja, da li se stvarno drzi toga da samo to ispituje ili se moze dogoditi da je zaboravio pa me opet sve pita i slicno. Kako to uopce izgleda i je li velika opasnost od pada. To nikako ne bih htjela jer cu poluditi ako cu opet morati sve ponavljati :)). Ispricavam se ako je negdje vec postavljeno pitanje ali ja ga nisam nasla, tj. ono sto sam i vidjela o tome nije dovoljno detaljno da bi me umirilo :). Pun hvala!

,,,ovako on ce ti na pocetku ispita pitati tko ima latinske i onda se javis i ulazis medu prvima,,,tribas mu reci datum kad si odgovarala i on ce u svojoj teki pogledat sto ti je zapisao tj broj latinskih i onda ti on zapocme s latinskom izrekom,,rece prvu rijec a ti nastavljas i to ti je to,,,,ako eventualno ne znas moze ti za drugi put povecati broj latinskih ili neku da mu napises 500puta i nista vise,,,

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 14 sij 2010 11:00 

nika_pika je napisao/la:
angry candy je napisao/la:

Prij. i zavr. odredbe ZOO - trebaš znati da:
- imaju manje članaka (imaju 3 članka) od onih u ZV (tih ima 30-ak)
- se odredbe novog ZOO (NN 35/05) - to je ovaj po kojem mi radimo - neće primjenjivati na obvezne odnose koji su nastali prije stupanja na snagu ovog Zakona
- "danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaju važiti Zakon o obveznim odnosima" (stari zakon, NN 53/91)
- ukida odredbe ZN (116-121) - ne treba znati članke NEGO da se tu radi o UG. O DOŽIVOTNOM UZDRŽAVANJU - koji se prije stupanja na snagu ZOO (NN 35/05) nalazio u ZN a sad je u ZOO...
- kad je stupio na snagu (1.1.2006.)
- izmjene nn 41/08 -samo broj nn
Za prij. i zavr. odredbe ZV OBAVEZNO znati IZNIMKU od načela povjerenja u zemljišne knjige (čl. 388 stavak 5), to često pita, ovo ostalo ti je korisno za pročitati...

thaaaaaanx!

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 sij 2010 16:10 
-Admin-

Kod latinskih su ti bitne 2 stvari:

1. da mu kažeš točan datum kad si odgovarala, da te ne bi morao tražiti po knjizi.
2. da su poslovice točno napisane

Ja sam stavila svojih 70-ak na forum, tu su na jednoj od zadnjih stranica, pa potraži.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 20 sij 2010 16:21 
Početnik

mya je napisao/la:
Tea29 je napisao/la:
lola je napisao/la:
Tea29 je napisao/la:
Molim da mi netko pomogne ako zna. Dakle kako se cini na proslom roku sam prosla gp djelomicno. To znaci da nisam htjela riskirati s latinskim pa sam rekla da bih to ostavila za sljedeci put, sto je sad u drugom mjesecu, i dobila 60ak izreka. Mene zanima kako sad to funkcionira. Znam da moram reci prije nego pocnem odgovarati da imam samo to, ali zanima me moze li se dok me to ispituje dogoditi da krene u detalje koje ja nisam navela kod svojih objasnjenja, da li se stvarno drzi toga da samo to ispituje ili se moze dogoditi da je zaboravio pa me opet sve pita i slicno. Kako to uopce izgleda i je li velika opasnost od pada. To nikako ne bih htjela jer cu poluditi ako cu opet morati sve ponavljati :)). Ispricavam se ako je negdje vec postavljeno pitanje ali ja ga nisam nasla, tj. ono sto sam i vidjela o tome nije dovoljno detaljno da bi me umirilo :). Pun hvala!

,,,ovako on ce ti na pocetku ispita pitati tko ima latinske i onda se javis i ulazis medu prvima,,,tribas mu reci datum kad si odgovarala i on ce u svojoj teki pogledat sto ti je zapisao tj broj latinskih i onda ti on zapocme s latinskom izrekom,,rece prvu rijec a ti nastavljas i to ti je to,,,,ako eventualno ne znas moze ti za drugi put povecati broj latinskih ili neku da mu napises 500puta i nista vise,,,

Hvala vam svima na odgovorima. Malo ste me umirili. Valjda nece onda krenuti nesto po zlu. Hvala, hvala :)

Hvala puno na odgovoru. Ali svejedno ne mogu vjerovati pa bih samo htjela znati je li to sigurno ili tocnije koliko je to sigurno :)). Nisam nikad vidjela nista slicno :)). Hvala

to ti je stvarno lagano...recimo,kad su meni ostale samo latinske posl. pita me je 5-6 lat.posl. s mog popisa i to tako da me je pita na hrvatskom (dakle prijevod poslovice na hrvatskom) i ja sam mu morala reći na latinskom......ili ti reće prvu rijeć poslovice na latinskom pa nastaviš...... :thumbsup

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 sij 2010 10:51 
Aktivan

sdsmolic je napisao/la:
Ljudi, da li mi može neko pomoći? Na vježbe tribamo doniti omot spisa, a ja neman pojma odakle da ga nabavin ni kako. Pa ako mi netko može objasniti (detaljno) što i kako da napravin u vezi toga. Vježbe su mi u četvrtak pa mi hitno!
Hvala puno! help :cry:

Odeš u prvi knjižaru, i tražiš omot spisa (gle čuda) :mrgreen:
Košta 1-2 kn komad.

slika

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 11:33 
Početnik

Josephine je napisao/la:
"Znaci li vam sto zakon o nevaznosti pravnih pravila?"

Danasnje pitanje pa ako neko zna odgovor...?

(Ako je pitanje ultra glupo branim se cinjenicom da je prosla ponoc :) )

Jedino sto mi pada na pamet je Zakon o nevaznosti pravnih propisa donesenih prije 6.4.1941. i za vrijeme trajanja neprijateljske okupacije. To bi trebalo biti kod iizvora prava, mislim pod zakoni, u klaricevoj knjizi. prvih mozda 20 stranica. Sretno

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 10 vel 2010 12:01 
Početnik

Tea29 je napisao/la:
Joe Veliki je napisao/la:
Tea29 je napisao/la:
ja sam danas bila na ispitu. pala. morala sam po dogovoru odgovarati samo latinske izreke ali to nije bio slucaj. Buduci da sam na proslom roku 3 puta lijepo pitala da li to znaci da samo to moram odgovarati i dobila potvrdni odgovor to sam i ucila. Rukom napisala izreke s prevodima i objasnjenjima ali nista od toga. Cura prije mene je odgovarala zk pa kad nije znala je mene to malo propitao. Nju je pitao koliko mora biti zbirki isprava u jednom zk sudu, pa je to pitao mene. Istina pitao me vrste upisa, i istina je da sam debil pa sam rekla samo zabiljezbu i predbiljezbu a zaboravila uknjizbu, jer sam bila podosta smetena pitanjem. Naravno da znam za uknjizbu i ne bih ni na prosli rok izlazila da takvu informaciju ne znam. koga god sam pitala kako on ispituje te izreke, svi su rekli da kaze prvu rijec pa nastavis ili na hrvatskom pa prevedes ali to bar kod mene nije bio slucaj. Onda me pitao Nemo plus iuris ad alterum transferre potest quam ipse habet ( to je bila i jedina izreka koju me pitao od 66), pa kad sam to objasnila je malo krenuo po stjecanju od nevlasnika jer je to kao povezano. Po toj logici je cijela knjiga povezana. To sam odgovorila koliko sam znala po sjecanju i znam da nisam sve rekla ali zadnji put sam to ucila prije 2 mjeseca jer sam mislila covjek se drzi dogovora. e i onda je na kraju pitao koliko clanaka imaju zv i zoo i sto im pise u prijelaznim odredbama, sto nisam znala a i ne znam na koji bi nacin to moglo pridonijeti mom prakticnom znanju. Znam da zoo ima otprilike 1000 i nesto ali to bi bilo to. No da ne duljim, ne znam za inace, ali ako vam kaze da naucite samo dio, dvaput razmislite i po mogucnosti jos jednom ispocetka sve naucite. Ja sam recimo spremala uz to gpp jer sam mislila da samo poslovice ne bi trebale biti problem. :)) Sretno!

zajeba te dobro...nije mi jasno kako nisi prije odgovarala latinske....mislim, prije ispitivanja ostalih....napredna je završila u 9 i 20 i reka nan je da ako ćemo slušat ispit dođemo za 20 minuta jer će prvo u kabinetu ispitat ljude šta imaju latinske izreke....
šta ćeš sad? jel moraš sve ponovno ili samo latinske?

Zato jer mi je on kao i toj curi sto nije znala zk rekao da cemo biti u drugoj grupi. Prvo nas je prozvao u kabinetu i rekao da onda idemo dolje i da cemo biti prvi, ali samo je jedan decko od nas troje bio u prvoj grupi a nas dvije u drugoj. I da, kad me pitao njezino pitanje sam rekla da imam samo latinske i da nisam dva mjeseca ponavljala drugo pa je rekao da je to kao da ne znam abecedu. Sto bi i bilo tocno da nisam bila u soku i smetena sto me to uopce pitao. I da, moram sve ponovo. 100 ti put. Zlo mi je od te knjige, a znam sto je na kojoj strani nakon 2 godine.

I da ne zaboravim, naknadno mi stvari padaju na pamet. Pitanje je bilo i u kojem se Zakonu nalaze odredbe o stjecanju od nevlasnika, rekla sam zv, pa di otprilike u zv, pa sam rekla u odredbama o stjecanju prava vlasnistva, pa di je to otprilike u zakonu. I tako smo dosli do toga koji zakon ima koliko clanaka, jesam li ja ikad vidjela te zakone, sto je u prijelaznim odredbama jer da je to jako vazno jer da su tamo neke temeljne razlike i bla bla. Ako mi jos koje pitanje padne na pamet javim :)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 vel 2010 02:19 
-Admin-

sinjanka je napisao/la:
amarilis je napisao/la:
pozdrav svima,ako mi je pitanje glupo unaprijed se ispričavam :grin:
ima li tko informaciju što se dogodi onim biserima koji nisu redovito(čitaj:skoro uopće)dolazili na vježbe??

mene ovo isto zanima..... :whyowhy: :please:

Citat:
1. Ako vam se ne dolazi na predavanja i vjezbe, ne morate. Predavanja se naravno ne zapisuju, a vjezbi se mozete osloboti tako da odete u zemljisnoknjizni odjel suda, sudjelujete u radu napredne grupe, otidete na darivanje krvi itd. Ako vas ove opcije zanimaju, samo otidite do profesora i pitajte ga sta morate napravit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 15 vel 2010 19:17 
Aktivan

U cetvrtak sam slusala ispit ispred kabineta i kad san dosla doma skuzila san da san negdi izgubila stick za komp.(mali,crno-narancasti),vjerojatno mi je ispa iz torbe negdje na faksu..pa ako je netko pronasao bila bih JAKO zahvalna (naime imam puno dragih slika na njemu) . hvala...
P.S. sto se tice ispita mislim da je cesto pitao konverziju,stjecanje od nevlasnika,prema zakonu o nakanadama status broda, sto ako vam oduzmu zemlju i u zamjenu dobijete neku koja vam ne odgovara(npr.uz cestu) koje mogucnosti imate..? kad je stupio na snagu koji zakon...i obavezno pita koliki je vas nuzni nasljedni dio,definiciju djeljivih stvari,da li je jaketa djeljiva stvar i gdje je u zakonu dio o stvarima...ako se sjetim jos kojih javim.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 21 vel 2010 13:58 
Početnik

mladjo je napisao/la:
Btw, kod komasacije;postoji žalba Državnom komasacijskom povjerenstvu koje određuje Vlada. Je li to zadnja instanca ili ima još šta?
Hvala :bow

ja sam se malo raspitala i zadnja instanca bi trebao biti upravni sud rh

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 23 vel 2010 22:19 

Brisala sam stare poruke pa sam našla nešto što sam davno slala nekome za ispit. Ne znam koliko toga se promijenilo u dvi godine,al ovo su bila najčešća pitanja kad sam polagala ( ne da mi se sad editirat, pa ignorirajte dijelove gdje se obraćam xy osobi):

POSJED:
-postoji li u hrv.zakonodavstvu idealan posjed i koji je to ako postoji?
(nasljednički,inače postoji i tabularni,ali ga ZV ne predviđa).
-posjed djeteta od mjesec dana (dijete vrši posjed preko svojih zakonskih zastupnika,i ima pravo na posjedovnu zaštitu).Za posjed niej bitna poslovna sposobnost.
-tradicija
-zaštita posjeda je jako,jako bitna,to odlično nauči,pogotovo samopomoć.posebno obrati pozornost na posljednju rečenicu od samopomoći,jer često pita:što ako posjednik ne ispuni sve pretpostavke.npr.upotrijebi silu koja nije prijeko potrebna-odgovor je:odgovara za štetu koju je prouzročio.
kod samopomoći su ti jako bitni rokovi,subjektivni i objektivni,od kada počinju teći.
subjektivni počinje od dana KADA SAZNAŠ ZA POČINITELJA I ZA POČINJENO SMETANJE(moraš znati identitet,tu često lovi ljude na potpitanju:šta ako kolega do vas ukrade vašu torbu,kad je prvi dan roka,onda se zeznu i kažu danas,a on ih pita kako se zove kolega,i onda ne znaju i padnu.)
Znači ime i prezime je obvezno,nije dovoljno da ga znaš po izgledu.
objektivni rok je godinu dana od počinjenog smetanja,nije bitno ništa drugo.

VLASNIŠTVO:
-razvrgnuće suvlasništva,najviše razvrgnuće isplatom.
-zajedničko vlasništvo,i dati primjer(ovdje pazi na primjere iz knjige,jer piše da je zajednička imovina bračnih drugova,a to više nije točno,jer je to bilo po starom zakonu,po OB zakonu iz 2003.ta imovina je sad suvlasništvo,tako da ni slučajno nemoj dati to za primjer.
-etažno vlasništvo je najčešće i najvažnije pitanje,to dobro nauči,i pogledaj vezano za to izmejnu ZV-a 79/06 koja je njemu jako,jako bitna.
Kod prestanka vlasništva uvijek pita isključenje suvlasnika iz suvlasničke zajednice i tu moraš pazit.
Tko nije nikad slušao ispi ne zna prepoznati što on traži:on postavi pitanje da kažeš koje su dvije velike skupine kod isključenja suvlasnika(tako nekako ide pitanje,ne sjećam se točno).
Odgovor je :isključenje na zahtjev većine,i isključenje na zahtjev manjine,to je regulirano čl.98/99.ZV.
Svakoga buni to pitanje jer su u knjizi navedene tri pretpostavke,a on traži dvije,a to su u biti odredbe iz zakona.
-dosjelost
-stjecanje prava vlasništva od nevlasnika:tu pita iznimku(ako je stvar ukradena,izgubljena,zametnuta),i iznimku od iznimke(stjecanje gotova novca,vrijednosnih papira na donositelja,stjecanje na javnoj dražbi).
-kod prisvojenja ti je bitnod a se radi o pokretnoj stvari,tako da ne nasjedneš na trik pitanje-možeš li prisvojiti nečiju kuću(nekretnina,znači ne).
-kod stjecanja priraštaja ponekad pita otok
-na strani 291.nauči dobro pretpostavke za valjanost isprave
-klauzula intabulandi
-zaštita prava vlasništva isto treba jako,jako dobro.
-PRAVO GRAĐENJA
to je dosta bitno,definiciju uvijek pita,2 roka kod tog prava,što znači da je upis dvostruk
ZEMLJIŠNE KNJIGE:
najvažnija ti je brisovna tužba,obavezno nauči definiciju iz zakona,jer u knjizi se spominje upis,a profesor traži da se kaže uknjižba.
I rokove brisovne,pogotovo od kada počinju teći i koliko traju.
I nauči koliko ima glavnih knjiga,koliko pomoćnih,vrste upisa.

ZALOŽNO PRAVO:
tu sam najviše primjetila d apita zaštitu i objekt nadhipoteke.

SLUŽNOSTI:
ne znam šta bih ti tu napisala jer kad sam ja odgovarala nikoga to nije pitao,prođi dobro sve jer sam čula da je na prošlom roku pitao nešto iz te cjeline.

NASLJEDNO:
nauči dobro nasljedne redove,kolaciju odlično spremi,ostavinski postupak-zastoji i prekidi
kaduknu imovinu,oporučno nasljeđivanje

separatio bonorum,hereditatis petitio-rokove

nasljedno malo bolje nauči,kačer je pisao par članaka o kolaciji i nekim temama pa to često pita.
malo pogledaj i ZN.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 24 vel 2010 21:56 
Aktivan

Evo ja sam danas opet ljosnula... po'ed
Ovaj put mogu reći u potpunosti sa 150% sigurnošću, da je bilo isključivo moja krivica.
Prof je bio maksimalno korektan, pitao me najjednostavnije pitanje na svitu, i ja tuka krivo odgovorila :scared
Pitanje je bilo zakonska definicija djeljivih stvari. :ucenje :ucenje :ucenje
Trenutno imam snažnu želju baciti se kroz prozor, ali zajeb je što živim u prizemlju :gaaaah:
Eto, danas mi baš ništa ne ide, ne mogu si ni prikratit muke...

Trenutno sam jako frustrirana, a ovo je jedino misto di će me velika većina ljudi razumit, tako da se jedino vama ima smisla jadati. Osjećam se ko totalni idiot, sve ovo me već lagano nervira i mislim da, ako ne rješim ovo u bliskoj budućnosti i upišem 4. godinu u desetom misecu, da ću se pozdraviti s vama i ić radit na kasi u Konzuma, a životna ambicija će mi biti zaposlit se u Keruma, jer on navodno više plaća...

Bilo bi lipo od vas kad bi me neko popljucao radi ovoga što sam si danas dozvolila. Ovi okolo mene su svi pomirljivi s nekin blagin tonovima: 'joj pa drugi put ćeš položiti' i sl. Zlo mi je od toga... po'ed

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 25 vel 2010 08:59 

shakanaku1 je napisao/la:
Pozdrav!

Jel ima ko iskustva sa time, da vam profesor kaže da ste pali na trenutnom roku, ali da na idućem moramo napomenuti na kojem smo pitanju pali i da, ako to bude u redu da neće biti problema?!?

Jel on stvarno mene misli pitati jedno pitanje i eventualno latinske za prolaz?

Jednostavno mi se cini ko navlakuša :)

Totalno si krivo shvatila/shvatio. Ti možeš,ali naravno i ne moraš, na idućem ispitu reći da ti je profesor rekao da će prvo pitanje bit to na kojem si pao/pala. Bilo bi dobro da znaš datum kad si odgovara/la jer on to nekad provjeri u svojoj "crnoj knjižici". :mrgreen:
Onda te on prvo pita to pitanje, a dalje ispit ide normalno, pita te svašta drugo. To ti je kao neka privilegija jer znaš bar jedno pitanje koje će ti biti. Osobno, ne bih nikad naglasila da mi je reka da mogu odgovarat prvo određeno pitanje jer šta ti se onda desi: on te na tom pitanju nemilo ispila jer smatra da ga moraš savršeno znat, budući da si zna šta će te pitat i triba si se pripremit. Bolje riskirat sa bilo kojim drugim pitanjem di možeš i pogriješit.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 01:42 
Početnik

Molim Vas ako mi možete pomoći u vezi ovog pitanja. Unaprijed se zahvaljujem!!
Četvero ljudi ima 4 zgrade u suvlasništvu. Jedan ima 2/5, a ostali po 3/5. Zgrade su u istoj katastarskoj općini. Kako će se i gdje upisati te zgrade? Da li će biti u istom zk. ul.? Koji su slučajevi kada se otvara novi zk.ul.?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 14:48 
-Admin-

1.moze li se napisati oporuka kojok ostavljamo sve svim ljudima na svijetu
Pojma nemam, valjda moze :mrgreen:

2.tko moze biti ostavitelj,a tko nasljednik
Samo fizicka osoba, a nasljednik i fizicka i pravna (oporucno).

3.kad ima vise oporuka jeli moguce da se naslijedi po svima
Mislim da nije- pravljenje nove oporuke; opoziv oporuke ako je nova sadrzajno suprotna staroj. Valjda se na to misli, nisam sigurna.

4.jeli zastita prava sluznosti zastarijeva
Ne.

5.kada je iskljuceno nacelo povijerenja u ZK
Prijelazne i zavrsne odredbe ZV-a: "Zaštita povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga određena ovim Zakonom neće se primjenjivati u korist stjecanja do kojih dođe unutar roka od pet godina od stupanja ovoga Zakona na snagu, ako se njime stječe nekretnina na kojoj je bilo upisano društveno vlasništvo, a nije brisano prije nego što je ovaj Zakon stupio na snagu."

6.samovlasno oduzimanje (neka dva latinska naziva)
Interdictum retinendae i recuperandae possessorium.

Ispravite ako i sta sam falila :welcome

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 15:06 
Forumaš

1. Moze se napraviti, ali je nevaljana
2. Svaka fizicka osoba sa navrsenih 16.g. zivota, sposobna za rasudjivanje (ostavitelj) a nasljednik svaka fizicka osoba (nasciturus takodjer)

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 17:29 
Početnik

Mislim da nije- pravljenje nove oporuke; opoziv oporuke ako je nova sadrzajno suprotna staroj. Valjda se na to misli, nisam sigurna.

ali ako jedna nije sadrzajno suprotna drugoj,ako npr.ostavitelj ima dvije kuce i u jednoj oporuci ostavi jednu kuci svome sinu,a u drugoj oporuci drugu kucu ostavi svojoj kceri jeli to moguce???...ili se samo uvazava ova druga poruka a ova prva se smatra opozvanom i kcer dobiva kucu a ovo sto nije oporuceno drugom oporukom zakonskim nasljednicima ili tako nekako.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 19:00 
Početnik

kike je napisao/la:
zvijezdica je napisao/la:

ali ako jedna nije sadrzajno suprotna drugoj,ako npr.ostavitelj ima dvije kuce i u jednoj oporuci ostavi jednu kuci svome sinu,a u drugoj oporuci drugu kucu ostavi svojoj kceri jeli to moguce???...ili se samo uvazava ova druga poruka a ova prva se smatra opozvanom i kcer dobiva kucu a ovo sto nije oporuceno drugom oporukom zakonskim nasljednicima ili tako nekako.....

mislim da sam to čak sinjala u obiteljskom...
da evo str. 135 fusnota

"u slučaju postojanja dviju oporuka ranbija oporuka može se opozvati kasnijom a odredbe ranije ostaju na snazi ukoliko nisu u suprotnosti s odrebama kasnije oporuke. ako se kasnija poništi, ranija oporuka ponovno dobiva pravnu snagu, osim ako se dokaže da to nije bila namjera oporučitelja"

*radi ovoga sam iskopala knjigu :cerek: *

hvala....a znas li na ova ostala pitanja odgovor koja sam postavila
2.kada je iskljuceno nacelo povijerenja u ZK-a mislim da ima neki datum koji je produzavan do ove godine pa jeli ponovo produzen....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 20:29 
-Admin-

i jos jedno pitanje: ostavitelj ima 2 sina i kcer...,za zivota kupi sinovima auta u iznosu od 20000kn...i nakon njegove smrt ostalo mu je 50000kn...ostavitelj nije pravio oporuku....sta biste vi savjetovali njegovoj kceri da bi dobila vise od sinova?????
jeli se tu trazi uracunavanje darova....a jeli to moguce ako nije pravio oporuku....ili kako rijesiti ovaj slucaj???

Uracunavanje darova ovisi o zahtjevu, znaci sestra moze trazit uracunavanje darova, a i ne mora.
Uracunat ce ga ako je auto npr. u meduvremenu proglaseno old timerom i dobilo na vrijednosti, znaci tada trazi realnu kolaciju.

Ovde se radi o nuznom nasljednom dijelu.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 20:31 
Početnik

Josephine je napisao/la:
2.kada je iskljuceno nacelo povijerenja u ZK-a mislim da ima neki datum koji je produzavan do ove godine pa jeli ponovo produzen....

1996.
cl. 388. st. 5.
Zaštita povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga određena ovim Zakonom neće se primjenjivati u korist stjecanja do kojih dođe unutar roka od pet godina od stupanja ovoga Zakona na snagu, ako se njime stječe nekretnina na kojoj je bilo upisano društveno vlasništvo, a nije brisano prije nego što je ovaj Zakon stupio na snagu.

2001.
cl. 2.
U stavku 5. riječi: »do kojih dođe unutar roka od pet godina od stupa­nja ovoga Zakona na snagu«, zamje­njuju se riječima: »do kojih dođe do 1. siječ­nja 2007.

2006.
cl. 3.
U članku 388. stavku 5. riječi: »do kojih dođe do 1. siječnja 2007.« zamjenjuju se riječima: »do kojih dođe do 1. siječnja 2010.«
Iza stavka 5. dodaje se stavak 6. koji glasi:
»(6) Iznimno od odredbe stavka 5. ovoga članka zaštita povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga primjenjuje se od 1. siječnja 2007. na nekretnine u katastarskim općinama za koje je otvorena EOP zemljišna knjiga kao i na nekretnine koje su prema posebnim odredbama Zakona o zemljišnim knjigama unesene u Bazu zemljišnih podataka.«

2009.
cl. 2.
U članku 388. stavku 5. riječi: »do kojih dođe do 1. siječnja 2010.« zamjenjuju se riječima: »do kojih dođe do 1. siječnja 2015. godine«.

Suma sumarum: prvo produzeno na 5, pa na 5, pa na 3, pa na 5.
Ako se nisam spetljala negdi...

hvala....i ako znas i ovo za nasljedivanje sto sam napisala bila bi zahvalna za odgovor.... :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 21:36 
Početnik

Josephine je napisao/la:
i jos jedno pitanje: ostavitelj ima 2 sina i kcer...,za zivota kupi sinovima auta u iznosu od 20000kn...i nakon njegove smrt ostalo mu je 50000kn...ostavitelj nije pravio oporuku....sta biste vi savjetovali njegovoj kceri da bi dobila vise od sinova?????
jeli se tu trazi uracunavanje darova....a jeli to moguce ako nije pravio oporuku....ili kako rijesiti ovaj slucaj???

Uracunavanje darova ovisi o zahtjevu, znaci sestra moze trazit uracunavanje darova, a i ne mora.
Uracunat ce ga ako je auto npr. u meduvremenu proglaseno old timerom i dobilo na vrijednosti, znaci tada trazi realnu kolaciju.

Ovde se radi o nuznom nasljednom dijelu.

a bilo je nesto ako sestra trazi od vas kao odvjetnika savijet sta biste joj rekli??? ili je bilo obrnuto ako brat trazi savijet ... pa ako moze odgovor i za jedno i drugo???

ZNACI MOZE SE TRAZITI URACUNAVANJE BEZ OBZIRA STO NEMA OPORUKE,ZNACI NUZNI DIO MOZE BITI POVRIJEDEN I DAROVIME I KAD NEMA OPORUKE...TO MI NIJE BILO JASNO.....

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 05 ožu 2010 21:38 
Početnik

1. jos sam cula da stvarnih imenika ima koliko i glavnih knjiga, a osobnih imenika ima 2 x glavnih knjiga jeli to istina???

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2010 13:18 
Početnik

Josephine je napisao/la:

anna lex je rekla 1. Moze se napraviti, ali je nevaljana

pa koji je sada odgovor tocan....???????

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2010 15:13 
Forumaš

Josephine je napisao/la:

anna lex je rekla 1. Moze se napraviti, ali je nevaljana

pa koji je sada odgovor tocan....???????

Mislim da je Josephine vise u toku, ja sam risila lani, ali je stvar u nacinu ispitivanja: ako kazes da ne moze, dobijes pitanje u stilu: a tko vama brani napraviti oporuku kojom ostavljate sve svima? Tako da se moze napraviti, ali nije valjana zato sto nije bas realno za ocekivati da ce se ta ostavstina raspodijeliti na svakog covika na kugli zemaljskoj...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 06 ožu 2010 20:53 
Početnik

1. jeli dvije ili vise osoba mogu skupa napisati oporuku???? :please:

2 rok za zalbu pocinje teci od sutradan,mogu li ja danas podici zalbu??? po'ed :please:

3.kod nadhipoteke tko placa (neka dva pravila) :please: :please:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 07 ožu 2010 21:40 
Forumaš

1. Oporuka je strogo osoban pp (vidi karakteristike oporuke)
2. Mozes podnijeti zalbu i danas ako imas vremena...Ali rok se racuna od sljedeceg dana jer je ostecena strana tako u povoljnijem polozaju...dogadjaj se moze desiti , recimo, malo prije ponoci pa ne bi mogla podnijeti zalbu jer nadlezne institucije ne rade u tu uru a gubija bi se 1 dan od roka...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2010 10:34 
Početnik

Ja bih mu odgovorila da bi tražila realnu kolaciju u slučaju da je vrijednost auta pala,pa bi auto vratila i tako uštedila jer bi mu vrijednost samo nastavila padati..no ako je auto rijedak,i ima tendenciju postati oldtimer onda se traži idealna ,znači samo da se izračuna vrijednost auta bez da se on vrača..jer će mu vrijednost s godinama samo rasti pa ću i ja zaraditi na njemu.i mislim da bi mu dobro odg jer je mene nešto slično pitao i bio je točan odgovor a isti ovaj princip je bio.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2010 11:27 
-Admin-

ZNACI MOZE SE TRAZITI URACUNAVANJE BEZ OBZIRA STO NEMA OPORUKE,ZNACI NUZNI DIO MOZE BITI POVRIJEDEN I DAROVIME I KAD NEMA OPORUKE...TO MI NIJE BILO JASNO.....

Tako je! Knjiga stranica 754. Ako je oporucitelj povrijedio nuzni dio ne samo oporukom nego i darovanjima za zivota...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 08 ožu 2010 12:06 
-Admin-

Citat:
1.rok za prigovor kod posjeda???

Hm, zanimljivo... Ja bi rekla da ne postoji osim kod proteka prekluzivnog roka jer na njega sud pazi po sluzbenoj duznosti (ex offo).
U ostalim slucajevima mozes stavljati prigovor vremenski neograniceno, samo je pitanje oce li ti imati ikakav ucinak.
Citat:
2.jeli se etazno vlasnistvo otpisuje???

Danas cu proucit otpis i pripis pa javim ako sta pametno zakljucim.
Citat:
3.koliko ima osobnih imenika???

Koliko i glavnih knjiga.
Citat:
4.moze li macka biti moja nasljednica???-jeli to da mogu osnovati zakladu u njenu korist ili???

Da.
Citat:
5.a)mane separacio bonorum........
b)separacio na stetu vjerovnika???

Npr. netko digne u zrak naslijedeni automobil, vjerovnicima ostaje samo zahtjev za naknadu stete.
Citat:
6.temeljem kojega propisa se nasljeduje stanarasko pravo???

Zakon o najmu stanova?
Citat:
7.koliki je nuzni dio susjeda kojem smo ostavili sve oporukom???

Moras pitat jel susjed zakonski nasljednik, npr. susjed ti moze biti i majka, ako nije onda ne postoji.
Citat:
8.vjerovnik kod nadhipoteke i tko placa kod nadhipoteke???

Pojma nemam, moram to jos dobro proucit.
Citat:
9.collacio bonorum-jeli to postoji ili je to samo neka od njegovih caka umjesto SEPARACIO BONORUM???

Postoji, to ti je cl. 89. ZN, odnosno uracunavanje.

Citat:
10. zajednicka hipoteka???............klasicna hipoteka???

Zajednicka- zalog cini vise nekretnina, a vjerovnik moze birati iz koje ce se namiriti, klasicna je valjda standardna hipoteka.

Citat:
11.def fakticnog posjeda??

To je valjda ona "Posjed je fakticno stanje zasticeno pravom." jer je od 1980. animus possidendi odbacen.
Citat:
12.pravni lijek ZK??

cl. 123. ZZK
Citat:
13.brisana tuzbe

Valjda brisovna, cl. 129. ZZK

Citat:
14.izgubim stan kao zalozni duznik,sto mogu uciniti prema osobnom duzniku???

Imovinska tuzba.

Citat:
15.kako izgleda list A kod prava gradenja i na postojecem i na novootvorenom zemljisno knjiznom ulosku???

Na starom se upisuje cestica, a na novom pravo gradenja i katastarska oznaka zemljista.
Citat:
16.prof mi duzan 1.mil.eura daje mi nekretninu,sve sto znam je da je bila upisana pa brisana hipoteka od 2 mil.,dali da prihvatim...

Ja ne bi nista prihvacala :mrgreen:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2010 14:30 
Aktivan

prof je reka da sljedeci put na vjezbama radimo spise, pa ako neko zna sto treba doniti za to? di se moze nabaviti?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 09 ožu 2010 14:54 

Mi nismo trebali nista donit nego je on donio spise, da naucimo kako se pise broj predmeta, sta se stavlja na koju stranu i to...

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 ožu 2010 10:54 
Sega mega kul forumaš

matejka je napisao/la:
Uvijek je bia samo usmeni...A ja imam pitanje u vezi perkušića? Koja je sad shema s njim? Kako upast u njega, ili oni to sami određuju, jeli se može tražiti da se baš u njega odgovara? :please:

Shema sa Perkušićen ti je ta da njega Kačer pozove na svaki ispitni rok ... a da on dođe kad može jer ima prišnijih obaveza ... tako da, se ne zna nikad sto posto kad će on bit.
Hm,a ta ideja da baš izraziš želju da isključivo želiš u Perkija odgoavarat mislin da ti nije pametna :mrgreen: ...ako je neko stvaaaarnooo to reka Kačeru i ovaj mu da blagoslov onda neka se javi.

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 17 ožu 2010 21:32 
Početnik

bili mi tko mogao ovo izracunati i pojasniti.... :please:

darovao otac kceri 100000kn, a oporukom da sinu 39000kn, ostalo na racunu 1000000kn....zena umrla sin i kcer sami nasljeduju????? :please: -sto prije.....tko zna nek odgovori

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 18 ožu 2010 12:38 
Početnik

da li mi netko može reći na kojoj se stranici nalazi ZALOŽNO PRAVO NA POKRETNINI,
PODVRSTE ZALOŽNOGA PRAVA NA POKRETNINI u knjizgi nikole gavele iz 2007?

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
PostPostano: 11 tra 2010 17:58 
Aktivan

otpisujeli se ETAŽNO VLASNIŠTVO ??????????????????

slika

Pari mi se da NE, zbog načela jedinstva nekretnine...
uzmi u obzir da se vlasništvo na posebnom dijelu nekretnine upisuje u poduložak, samim tim nema ga svrhe otpisivat :roll:

Vrh
Citiraj (i odgovori)  
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1826 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 46  Sljedeća

Vremenska zona: UTC [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: